x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Experţii japonezi trimişi în 2000 la Bucureşti anticipau dezastrul în cazul unui cutremur în Capitală

Experţii japonezi trimişi în 2000 la Bucureşti anticipau dezastrul în cazul unui cutremur în Capitală

de Razvan Belciuganu    |    14 Mar 2011   •   20:32

La începutul anilor 2000, dr Saito Taiki a fost trimis la Bucureşti de Guvernul japonez pentru a pregăti protocolul româno-japonez pentru reducerea riscului seismic la clădiri şi structuri.

"Un cutremur mai mare de 7 grade nu se poate pre­zice, iar în Japonia ne aşteptăm la un cutremur de peste 8 grade, însă nu ştim când va fi", spunea atunci, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, cercetătorul japonez.

După doi ani petrecuţi în România, dr Saito Taiki a făcut o analiză la sânge a construcţiilor din ţara noastră. "În România există foarte multe clădiri vechi, de altfel o ca­racteristică a ţărilor europene. Dar în România sunt cutremure puternice, lucru ce nu se întâmplă în alte ţări din Vest. Este ideal să se păstreze clădirile vechi, însă acestea trebuie întărite, să nu fie un pericol pentru cetăţeni. În Japonia, casele vechi sunt dărâmate şi se construiesc altele şi sunt făcute în principal din lemn", atrăgea atenţia dr Saito Taiki.

Guvernul Japoniei a ajutat România cu 6,3 milioane de dolari, din care 2,3 milioane de dolari pentru achiziţionarea unor seismografe, a unui aparat de săpat în pământ ce efectuează şi analize asupra solului, precum şi a unor "rame" folosite în susţinerea clădirilor.

Dr Saito Taiki a fost înlocuit atunci de colegii săi Akihiko Mikame, dr Nobuo Hurukawa şi Isao Tojo, iar ulterior, alţi specialişti japonezi au fost trimişi în România pentru a ne consilia în această privinţă. Totodată, şi experţi români au efectuat stagii de pregătire în domeniul reducerii riscului seismic la clădiri şi structuri.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia