Calcularea pensiei se face cu ajutorul "punctului de pensie" şi a "punctajului" fiecărui contribuabil. "Punctul de pensie" e o valoare ce variază în funcţie de deciziile guvernului. Acesta se înmulţeşte cu "punctajul" fiecărui pensionar şi rezultă valoarea pensiei.
Vestea bună este că "punctul de pensie" e în creştere, deci se vor mări şi pensiile, prin înmulţirea "punctajului" cu o valoare mai mare. De la 1 octombrie, punctul a ajuns la valoarea de 697,5 lei, urmând a mai creşte
din luna ianuarie. Mai greu este calculul "punctajului", adică a "punctajului mediu anual". "Punctajul mediu anual" realizat de fiecare contribuabil rezultă în urma următoarelor calcule:
PASUL 1
Se calculează mai întâi punctajul lunar al contribuabilului, din prima zi de activitate până în ultima, pe fiecare lună din fiecare an, deoarece, pentru determinarea pensiei se ia în calcul întreaga activitate, conform Legii 19 din 2000, intrată în vigoare la 1 aprilie 2001.
Punctajul lunar rezultă din împărţirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. După determinarea acestuia se calculează un "punctaj anual", prin adunarea punctajelor lunare din anul respectiv şi împărţirea sumei la 12. Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste "punctaje anuale" se adună. Suma se împarte la "stagiul complet de cotizare", adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel "punctajul mediu anual" al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei. Atenţie: nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii! La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
PASUL 2
Valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea "punctajului" cu "punctul de pensie". "Punctajul" rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului. "Punctul de pensie" este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor, ceea ce s-a întâmplat recent, deoarece de la 1 octombrie, punctul de pensie a fost stabilit la valoarea de 697,5 lei, conform Ordonanţei 26/2008. Punctul de pensie este majorat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
LOGICA
Valoarea pensiei este în permanentă schimbare, deoarece este un raport continuu între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, "punctul de pensie" creşte. Pensionarii depind permanent de situaţia ocupării forţei de muncă, iar problemele lor vor apărea atunci când va scădea numărul contribuabililor şi valoarea contribuţiilor lunare, deoarece pensiile nu numai că se calculează în funcţie de salariul mediu brut pe economie, dar se şi plătesc din sumele care intră lunar în bugetul de asigurări sociale.
ALTE VENITURI
Dacă într-o lună un asigurat a obţinut venituri din mai multe surse, iar aceste venituri au intrat în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale (CAS), determinarea punctajului din luna respectivă cumulează aceste venituri. Mai există perioadele în care nu s-a contribuit la sistemul de asigurări sociale: concediu medical, concediu de maternitate, concediu de îngrijire a copilului, stagiu militar sau şomaj. În aceste perioade, numărul de puncte este determinat pentru fiecare lună printr-o procedură mai complexă, în funcţie de modalitatea de stabilire a venitului brut lunar aferent respectivelor perioade.
S-a rezolvat!
Jurnalul Naţional a semnalat în numărul de ieri cazul ruşinos pentru CNPAS al chirurgului Dan Gavriliu, care, la venerabila vârstă de 93 de ani şi după o activitate profesională plină de realizări extraordinare, primeşte o pensie mizerabilă de 749 de lei pe lună. Cazul său pare că s-a rezolvat, Casa de Pensii a Sectorului 1 din Bucureşti anunţându-ne că între 23 şi 26 noiembrie profesorul Gavriliu îşi va primi banii pe care statul îi datorează şi pensia recalculată, adică restanţa de 52.988 lei brut şi noua pensie. "Calculele s-au făcut atât de târziu pentru că nu a fost evaluat dosarul. Este unul dintre dosarele foarte vechi, pierdute. Pensia dânsului a rămas la calculul conform vechii Legi din 1977. Deşi a fost înştiinţat în 2005, ca toţi ceilalţi pensionari cărora li s-au pierdut dosarele, dânsul a venit abia anul acesta, pe 20 august, să i se rezolve problema. Punctajul îi era stabilit în vechea legislaţie şi a rămas cu aceeaşi sumă. Acum i-a rezultat punctajul corect pe întreaga activitate, adică 5.87732. Acest punctaj îi va apărea pe talonul lunii decembrie şi aceasta va determina pensia dânsului, prin înmulţirea punctajului 5,87732 cu valoarea punctului de pensie, de 697.5, rezultând un cuantum brut de 4.100 lei, net fiind 3.450 lei", explică Daniel Vasilescu, şeful Casei de Pensii Sector 1.Numai 2 lei pe lună
Mai sunt zeci de mii de cazuri disperate sau nesoluţionate în toată ţara. Rezultate din greşeli de calcul sau din neplata asigurărilor. Astfel este posibil ca o bătrână de 70 de ani, precum Petrica Vasile, din satul Lanurile, judeţul Brăila, să primească lunar o sumă de 2 lei, pensie de urmaş. "Ceea ce nu înţeleg oamenii este că aceste venituri nu sunt pensii. Mulţi dintre ei nu au muncit niciodată", explică purtătoarea de cuvânt a CNPAS, Angelica Mihail. Într-adevăr, soţul femeii a avut doar doi ani carte de muncă. (Florentin Coman)Citește pe Antena3.ro