x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozie UM Sadu: Trei victime şi niciun vinovat

Explozie UM Sadu: Trei victime şi niciun vinovat

de Gabriela Mladin    |    02 Mai 2011   •   19:12

Specialiştii INSEMEX Petroşani, aleşi să efectueze expertiza produsă în 11 februarie la Uzina Mecanică Sadu, au finalizat raportul. La cauzele producerii exploziei, specialiştii stabilesc că deflagraţia s-ar fi produs ca urmare a unei ţigări aprinse, a manevării greşite a muniţiei sau focalizarea razelor solare pe pulbere. Experţii constată, însă, că dezastrul s-a produs în doar 6 minute, timp în care un depozit cu nouă încăperi a fost pus la pământ.

În 11 februarie 2011, două angajate ale Uzinii Mecanice Sadu, Maria Mirulescu, 42 de ani şi Diana Andritoiu, 38 de ani, au ars de vii într-o explozie care a pus la pâmânt un depozit de pulbere. Un alt angajat al uzinei, Constantin Dijmarescu, în varsta de 42 de ani, a fost grav rănit.
Procurorii au început o anchetă şi au solicitat efectuarea unei expertise tehnice care să stabilească în ce împrejurări s-a produs explozia. Au fost aleşi specialiştii de la INSEMEX pentru stabilirea cauzelor, iar expertiza a costat un miliard de lei vechi.
Ieri, Institutul din Petroşani a finalizat expertiza şi a înaintat-o anchetatorilor.

Trei cauze posibile
Experţii din Petroşani stabilesc că la Uzina Mecanică Sadu au existat trei cauze de producere a exploziei: "Focul deschis, de la o ţigară aprinsă sau jar de ţigară, impactul aplicat asupra pulberii, datorită manipulării incorecte şi incorecta ambalare a pulberii, şi focalizarea razelor solare pe pulbere prin intermediul lentilei de ochelari sau al oglinzilor retrovizoare a multicarului”.

Specialiştii mai stabilescă că tot dezastrul s-a produs în 6 minute, momente care au fost surpinse şi pe camerele de supraveghere ale Uzinei.
Locul în care a luat foc întreg depozitul, a fost holul de acces în depozit în zona de activitate a victimelor, iar incendiul a fost violent.
Dezastrul făcut de explozia urmată de deflagraţii succesive este enumerat în distrugerea prin incendiere a camerelor 1, 2 şi 4, precum şi corpul de clădire cernător care include camerele de depozitare 5, 6 şi 7, holul de trecere, camera de cântărire nr. 9 precum şi camera de cernere nr. 8. Un adevărat dezastru, produs în doar 6 minute. Flăcările au fost, însă, verticare ele fiind văzute de martori fără vizibilitate directă asupra depozitului şi pe sistemul video de supraveghere.

UM Sadu lucra cu muniţie veche de 30 de ani
Specialiştii INSEMEX mai constată că în depozit s-au identificat două tipuri de pulbere din două surse de provenineţă. Este vorba despre pulbere nouă de fabricaţie Serbia şi pulbere provenită din delaborare din muniţie din loturi vechi cu o vechime de aproximativ 25-30 de ani, ea fiind de fabricaţie românească. Pulberea din România provenea de la alte produse cu muniţie de la care a fost demontat praful şi urma să fie reintrodus în procesul tehnologic.
Experţii nu doresc să răspundă la o întrebare extrem de importantă adresată de procurori: "Dacă au fost respectate normele tehnice privind deţinerea, prepararea, depozitarea, mânuirea şi folosirea materialelor explozive?”
În concluziile expertizei se mai poate vedea şi că în depozit au fost găsite accesorii explozive, respectiv tuluri cu capse, proiectile, gloanţe şi cartuşe complete, despre care INSEMEX susţine că ar fi putut declanşa explozia. Totuşi, acest ultim aspect nu a fost trecut ca şi cauză a exploziei.

×