x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extremistul Csibi Barna, trimis în judecată pentru manifestări rasiste, fasciste şi xenofobe

Extremistul Csibi Barna, trimis în judecată pentru manifestări rasiste, fasciste şi xenofobe

20 Oct 2015   •   15:14
Extremistul Csibi Barna, trimis în judecată pentru manifestări rasiste, fasciste şi xenofobe

Extremistul Csibi Barna a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunilor de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, pentru utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasist şi pentru deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în intervalul octombrie 2009 - aprilie 2011, Csibi Barna a răspândit în mod sistematic, în public, idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

În acest scop, el a folosit în mod intensiv mediul online, făcând propagandă prin intermediul blogurilor sale şi prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri.

Unele dintre acţiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri şi sloganuri fasciste şi rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalităţi cu valoare de simbol din istoria şi din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României.

Astfel, în cursul anului 2009, Csibi Barna a realizat un model grafic conţinând textul în limba maghiară "Szekelyfold nem Romania!" ("Ţinutul Secuiesc nu e România!"), scris atât cu litere latine, cât şi cu caractere runice.

Modelul a fost promovat ca atare de către Csibi Barna prin intermediul blogurilor şi canalelor sale digitale menţionate şi a fost utilizat la inscripţionarea unor tricouri pe care acesta le-a oferit online spre vânzare din octombrie 2009.

La data de 6 aprilie 2010, având autorizaţia Primăriei Miercurea Ciuc de a organiza o acţiune de "atragere a atenţiei prin afişe asupra eventualelor efecte negative ale vizitării exagerate a super şi hipermarketurilor", Csibi Barna s-a deplasat, însoţit de două persoane, în vecinătatea unui hipermarket din Miercurea Ciuc, unde a expus un panou din lemn pe care era lipit un afiş ce reproduce un simbol fascist constând într-o imagine utilizată de liderul fascist Szalasi Ferenc (condamnat pentru crime de război şi executat), ca manifest al partidului său.

Imaginea conţine textul în limba maghiară "Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!" ("Ruşine să-ţi fie! Iar ai cumpărat de la evrei!), alături de reprezentarea grafică a unui soldat a cărui uniformă poartă simbolul crucii cu săgeţi (însemn al mişcării fasciste din Ungaria din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Însemnul a fost acoperit pe durata acţiunii cu o etichetă din hârtie, iar trecătorilor li s-au înmânat fluturaşi conţinând textul în limba maghiară, inclusiv cu caractere runice, "Vasarolj hazai termeket!" (Cumpără produse autohtone!).

Csibi Barna a asigurat videofilmarea evenimentului şi realizarea de fotografii, iar ulterior a popularizat evenimentul răspândind imaginile online.

În cursul lunii ianuarie 2011, având - declarativ - intenţia de organizare a unei "acţiuni literare, legată de activitatea literară şi publicistică a poetului român Mihai Eminescu" (menţiune din cererea adresată Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, formulată în vederea obţinerii autorizaţiei prevăzute de Legea nr. 60/ 1991), Csibi Barna a conceput un model grafic conţinând chipul poetului Mihai Eminescu acoperit de simbolul "Staţionarea interzisă".

Ulterior, l-a distribuit lipindu-l sub forma unor afişe în mai multe locaţii din Miercurea Ciuc în intervalul 20 - 22 ianuarie 2011.

În perioada următoare, Csibi Barna a popularizat pe internet afişul prin intermediul blogurilor şi canalelor sale.

Cu toate că cererea de organizare a unei adunări publice nu a fost avizată favorabil de către primărie, blogul lui Csibi Barna conţine videoclipul unei manifestaţii de stradă în cadrul căreia acesta expune un afiş cu modelul grafic descris.

În 4 martie 2011, Csibi Barna a formulat o cerere de organizare a unei adunări publice, având ca obiect declarat "o acţiune istorică, informativă în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei ardelene din 1848-'49", în cadrul căreia urmau să se prezinte "descrieri de evenimente, copii după desene contemporane, păpuşi din paie, de carnaval etc".

Acţiunea a fost organizată, potrivit autorizaţiei, pe spaţiul public din Miercurea Ciuc la data de 14 martie 2011 în intervalul orar 17,00 - 18,30.

În cadrul evenimentului, Csibi Barna a regizat un proces în care a jucat concomitent rolul judecătorului şi al călăului, proces ce a avut ca obiect judecarea şi condamnarea publică a lui Avram Iancu pentru "omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid şi trădare", "pedeapsa" aplicată de Csibi Barna revoluţionarului român (reprezentat printr-un manechin îmbrăcat în costum tradiţional românesc, având lipită o imagine cu chipul lui Avram Iancu) fiind "moartea prin spânzurare".

Csibi Barna a "pus în executare" pedeapsa folosind în acest scop o spânzurătoare improvizată, realizată din lemn.

În timpul acţiunii au fost expuse panouri conţinând liste cu numele celor pretins ucişi de armata românilor transilvăneni condusă de Avram Iancu, separat pe localităţi, precum şi unele desene care reprezentau scene de luptă.

Textul în limba maghiară rostit de către Csibi Barna în timpul procesului simulat a fost următorul: "Avram Iancu a fost găsit vinovat de omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid, trădare de neam şi de ţară, pentru atrocităţile comise la Aiud, Zlatna, Abrud şi alte localităţi, şi este condamnat la moarte prin spânzurare. Sentinţa se execută imediat".

Csibi Barna a asigurat fixarea pe suport foto şi audio-video a evenimentului şi în scurt timp l-a popularizat online.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Miercurea Ciuc. AGERPRES

×