Trei persoane suspectate că făceau parte dintr-o grupare infracţională care se ocupa cu evaziunea fiscală şi contrabanda cu tutun prin intermediul a două fabrici clandestine de producţie de ţigarete contrafăcute au fost arestate preventiv, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind estimat la 825.000 lei, potrivit procurorilor DIICOT, informează agerpres.ro.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Braşov, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse accizabile cu tutun", se arată într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au pus în funcţiune, pe raza judeţului Braşov şi în localitatea Mizil, judeţul Prahova, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale, două fabrici clandestine de producţie ţigarete contrafăcute.
"Liderul grupării, inculpatul Veaceslav Hariton, cetăţean moldovean, a organizat introducerea în ţară a unor utilaje specifice pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, a materiilor prime aferente procesului de producţie (tutun vrac şi foiţe de ţigarete) şi a forţei de muncă (cu prioritate cetăţeni moldoveni cu o condiţie materială modestă) şi a înfiinţat în diverse locaţii linii ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute", precizează DIICOT.
Potrivit sursei citate, activitatea ilegală a grupului infracţional a fost sprijinită de către Raed Dahabreh - consul onorific în cadrul Consulatului Onorific al Regatului Haşemit al Iordaniei la Braşov, care, pentru a se sustrage urmăririi penale, în seara zilei de 16 martie a încercat să părăsească teritoriul României, prin PTF Otopeni, cu direcţia Amman - Iordania.
Ţigările contrafăcute erau comercializate pe întreg teritoriul României, iar prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 825.000 lei.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate de către procurorii DIICOT au fost ridicate utilaje de producere şi ambalare ţigări, peste două tone de tutun vrac, 10.000 ţigarete, timbre, blanchete, filtre, precum şi sumele de 120.000 lei şi aproximativ 135.000 euro.
Ca urmare a acţiunii procurorilor DIICOT, cele două fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către DOS şi SRI, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Ploieşti, IPJ Braşov, SPIR Braşov şi Jandarmeria Ploieşti.