x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FACIAS: Guvernul nu poate invoca lipsa finanţării pentru a nu respecta hotărâri judecătoreşti

FACIAS: Guvernul nu poate invoca lipsa finanţării pentru a nu respecta hotărâri judecătoreşti

05 Apr 2011   •   19:57

Promovarea recursului în interesul legii de către procurorul general, privind drepturile salariale ale cadrelor didactice, este oportună, iar potrivit unei decizii a CEDO Guvernul nu poate invoca lipsa de fonduri pentru a nu respecta o hotărâre judecătorească, susţine Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Într-un comunicat remis preser, FACIAS salută decizia ICCJ, în urma căreia personalul din învăţământ trebuie să primească toate drepturile salariale stabilite prin Legea 221, adică sumele neacordate în perioada 1 octombrie 2008 - 21 decembrie 2009.

Începând din acest moment, pentru procesele care sunt pe rol, cât şi pentru acţiunile care vor fi promovate de acum înainte, instanţele vor da câştig de cauză profesorilor.

Dacă se va aplica eşalonarea drepturilor salariale, înseamnă că se constituie o imixtiune a puterii legislative în puterea judecătorească, respectiv în actul final al judecăţii, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti. Sumelor care ar urma să fie acordate eşalonat nu li se aplică dobânda legală şi nici indicele de inflaţie.

FACIAS se opune asumării răspunderii Guvernului pe o lege care limitează creşterile salariale pentru profesori, respectiv plafonarea salariilor, invocând o decizie a CEDO, din 1993, care stipulează că "o autoritate statală nu poate folosi în calitate de scuză lipsa de fonduri pentru a nu executa o hotărâre judecătorească. Prin urmare, o întârziere în executarea unei hotărâri judecătoreşti ar putea fi justificată doar de anumite circumstanţe".

×