x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Falsuri romanesti pentru Occident

Falsuri romanesti pentru Occident

12 Iun 2004   •   00:00

Fiul sefului Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Militar Craiova a fost trimis in judecata pentru falsificarea unor carduri bancare. Radu Tiugan producea dispozitive de falsificare pe care le-a vandut si in Franta.

CRISTIAN VASILCOIU, EDUARD PASCU

Fabricarea artizanala si detinerea de echipamente, cu scopul de falsificare a instrumentelor de plata electronice - acestea sunt acuzele aduse fiului sefului Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Militar Craiova. Radu Dragos Tiugan are 26 de ani si este si ginere al notarului public Eugenia Papa. Tiugan este inginer la Registrul Auto Roman (RAR) Dolj si administrator al unui club de noapte din centrul Baniei. Tanarul a fost trimis ieri in judecata, de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, si urmeaza sa fie judecat in stare de libertate.

Era urmarit de cateva luni

Radu Dragos Tiugan a fost filat mai multe luni de zile, chiar si pe teritoriul Frantei, de politistii de la Combaterea Crimei Organizate. Totodata, pentru a putea proba vinovatia lui Radu Dragos Tiugan, oamenii legii i-au interceptat convorbirile telefonice si au filmat intalnirile acestuia cu mai multi complici. Tanarul este acuzat ca, impreuna cu Alin Claudiu Antonie, de 28 de ani, a fabricat mai multe dispozitive electronice artizanale, atasabile oricarui bancomat, ce servesc la citirea si memorarea datelor de pe cartile de credit si a codului PIN. Aceste dispozitive, numite si "pisicute", erau utilizate in scopul falsificarii cardurilor bancare.

Comert international cu "Pisicute"

Procurorii au stabilit ca Tiugan si Antonie au comercializat numeroase astfel de dispozitive, pe care le-au vandut atat in tara, cat si unor romani din Franta. "Din investigatiile efectuate rezulta indicii temeinice ca echipamentele electronice au fost folosite la obtinerea datelor din cartile de credit, s-au falsificat carti de credit si s-au retras bani cu aceste carti de credit. Asa se explica imprejurarea ca invinuitul Tiugan Dragos-Radu a primit sume de bani in valuta de la diverse persoane din strainatate", se mentioneaza in rechizitoriul remis Tribunalului Dolj de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova.

In afacere mai erau implicati alti cinci "copii de bani gata", din Craiova, printre care si o fata, insa procurorii au considerat ca aportul acestora din urma nu a fost unul de natura penala, astfel ca nu i-au trimis in judecata.

600.000 de dolari cu carduri false

Si in judetul Constanta, politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au reusit in colaborare cu ofiteri FBI sa anihileze o retea de falsificatori de carduri bancare. Grupul format din G. Mihai, de 18 ani, M. Claudiu, de 24 ani, B. Alexandru Dan, de 27 ani si F.Gabriel Ionut, de 24 ani, toti din Constanta au creeat o pagina de Internet ca fiind a unei banci din SUA. Ei au reusit sa induca in eroare clientii acestei banci de la care au obtinut date referitoare la cartile de credit ale acestora. Ulterior au achizitionat de pe Internet carti de credit in alb. Avand aparatura electronica de citire si scriere carduri, au scris codurile cartilor de credit de la clientii bancii din America. Astfel au reusit sa creeze un prejudiciu de peste 630.000 de dolari. La perchezitiilor domiciliare efectuate miercuri la cei in cauza, politistii au gasit si retinut aparatura informatica. Desi au fost prezentati parchetului cu propunere de arestare preventiva, procurorii au decis ca cei trei pot fi cercetati si in libertate, cu interdictia de a parasi localitatea timp de 30 zile.
×
Subiecte în articol: observator credit