.Trei tineri români, fani înfocaţi ai animaţiilor (anime-uri) şi benzilor desenate (manga) japoneze, au reuşit să strângă aproximativ 5.000 de dolari într-o săptămână de la producerea cutremurului şi a devastatorului tsunami în Arhipelagul nipon. Cel puţin 100 de fani anime şi manga au donat bani Asociaţiei Culturale Kesenai din Cluj-Napoca, care, la rândul său, a trimis aceste sume fundaţiei GlobalGiving. Prima "tranşă” de ajutoare financiare colectate de GlobalGiving – 725.000 de dolari – a ajuns în Japonia vineri şi a fost împărţită la şase organizaţii ai căror reprezentanţi se află deja la faţa locului, fiind angajaţi în operaţiuni umanitare.
Ideea celor doi clujeni, Mircea Mureşan şi Pop Silviu, şi a bucureştencei Andreea Mitică de a da o mână de ajutor – fie cât de mică – sinistraţilor japonezi a fost îmbrăţişată imediat de fani anime şi manga din întreaga lume. La foarte scurt timp de la postarea, vineri, 11 martie, pe site-ul www.kesenai.net, a anunţului umanitar, iubitori ai acestor genuri artistice au început să trimită bani. "Cred că a venit vremea să ne plătim datoria faţă de Japonia deoarece japonezii sunt cei care au creat anime-urile şi manga pe care le iubim atât de mult”, scria, pe site-ul Kesenai, unul dintre donatori. Un altul, Shin, spune: "Întotdeauna luăm ceva de la Ţara Soarelui Răsare şi ar trebui să dăm ceva înapoi”.
"Gândurile noastre merg în Japonia în aceste momente foarte dificile. Pentru a-i ajuta, îi invităm pe toţi să doneze la colecta noastră pentru GlobalGiving, care va ajunge la International Medical Corps (organizaţie internaţională umanitară non-profit), la Salvaţi Copiii, precum şi la alte ONG-uri care sprijină eforturile umanitare pentru poporul japonez. Putem strânge bani pentru a face, cu adevărat, bine”, a declarat Mircea Mureşan pentru Jurnalul Naţional. Asociaţia condusă de el, Kesenai, promovează valorile culturale ale Japoniei în România, organizând, în acest sens, pe teritoriul ţării noastre, manifestări artiste şi sociale tematice.
"Încercăm să apropiem România şi, implicit, Europa, de Japonia. Suntem cu gândul şi cu sufletul la cei care şi-au pierdut familiile şi prietenii şi vrem ca ei să ştie că românii le sunt alături la bine şi la greu”, a adăugat Mircea.
Deşi în 2008 Kesenai nu exista ca asociaţie, clujenii au organizat în oraşul lor, în cadrul festivalului de tradiţii japoneze, o expoziţie la care au participat membri ai comunităţii anime, precum şi elevi de la Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea”. Doi ani mai târziu, când "s-a născut” Asociaţia Culturală Kesenai şi când Mircea, Silviu şi Andreea au împlinit 19 ani, a fost încheiat un parteneriat cu Crunchyroll – singura sursă online legală unde se pot vizualiza cele mai recente desene animate produse în Japonia, parteneriat concretizat în cadrul Nijikon, cea mai mare convenţie anime din România. Proiectele de viitor sună promiţător, unul dintre acestea fiind un festival internaţional dedicat iubitorilor de anime, de manga, de muzică şi de cultură japoneză. La manifestarea prevăzută să aibă loc în mai 2012 şi considerată ca fiind primul eveniment de acest fel din România vor fi invitaţi, între alţii, să participe "seiyuu” (artişti care fac vocile pentru anime), regizori, mangaka (cei care crează benzi desenate) ş.a. din Japonia.