Transformarea oraşului Predeal, aflat la cea mai mare altitudine din România, s-a făcut galopant, mai ales sub ultimele două mandate ale aleşilor locali. Mii de brazi au fost sacrificaţi pe altarul caselor şi hotelurilor unor chivernisiţi ai momentului.
Transformarea oraşului Predeal, aflat la cea mai mare altitudine din România, s-a făcut galopant, mai ales sub ultimele două mandate ale aleşilor locali. Mii de brazi au fost sacrificaţi pe altarul caselor şi hotelurilor unor chivernisiţi ai momentului. Imobilele ridicate, unele chiar în mijlocul pădurii, altele în locul unor arbori care ne bucurau respiraţia cu mirosul lor de aerosoli purificaţi cu răşinoase, se înmulţesc în progresie geometrică. Între betoanele şi curţile asfaltate nu mai există nici o urmă de vegetaţie.
O bună porţiune din Valea Polistoaca, traseul competiţional pentru probele de schi fond, cel mai vechi din România, presărată cu zeci de trunchiuri de brad tăiaţi ilegal (fără ştampila Ocolului Silvic), a fost pervertită într-un sălaş de megaviloaie fără canalizare.
Drumurile adiacente, pline de hârtoape, gunoaie şi noroaie, sunt străbătute de apele menajere neepurate ale riveranilor, care se scurg în pârâul Polistoacăi, un afluent al izvoarelor Prahovei. Izul derivat stârneşte lehamitea turiştilor pedestri. Senzaţia se amplifică atunci când ai şi norocul apariţiei unor ATV-uri "decibelicoase" care eşapează parfum de hidrocarburi à "la bulevardul Magheru" din Capitală.
MAFIA IMOBILIARÅ. În amonte, la intersecţia traseului cu drumul dinspre Cioplea şi poteca spre Cabana Susai, străjuiesc în pădure "vile de lux". În pofida legislaţiei actuale şi a celei mai puţin recente, care interziceau defrişarea pădurii pentru construcţii, şantierele de lucru îşi lăsau nestingherite urmele de fier, betoane şi deşeuri, sfidând normele silvice şi vigilenţa celor de la Garda de Mediu. Autorităţile locale continuă şi contribuie la apartamentizarea pădurii.
Proprietari de drept se trezesc în curtea lor cu repartizări aiuritoare. Sistemul suveică de vânzare-cumpărare brevetat de mafia imobiliară şi accesat de primarul şi consilierii locali funcţionează şi aici. Cazul proprietarului din Strada Libertăţii nr. 27, care s-a trezit că i se ridică în curte un bloc, nu este singular. Noul proprietar-invadator a cumpărat "de bună credinţă", la mâna a III-a, terenul care i-a fost retrocedat unui prim "redobânditor".
Alte 12 hectare defrişate fără forme legale, undeva în spatele pieţei, în dreptul Străzii Căprioara, pe altarul unui alt tun imobiliar autohton se cască ştirb şi ameninţător, la propriu şi la figurat, spre viitorul previzibil al dispariţiei virtuţilor mediului din Predeal.
Citește pe Antena3.ro