În următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul ţării se va deşertifica, din cauza dispariţiei pădurilor şi a perdelelor forestiere din zonele de câmpie, avertizează Greenpeace România. Seceta nu va fi excepţia, ci regula: peste 11 milioane de români vor fi afectaţi de creşterile de temperatură, de eroziunea solului şi de reducerea drastică a rezervelor de apă.
Vara asta, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 132 de Coduri Roșii, cele mai multe din istoria instituţiei. Criza climatică îşi spune cuvântul: deşertificarea se intensifică în Oltenia și Dobrogea, dar şi restul ţării are parte de fenomene meteo extreme. „Avem nevoie de o rețea forestieră națională care să protejeze orașele, comunitățile cele mai vulnerabile și terenurile agricole”, arată Greenpeace.
Am distrus ce-am avut
Pe vremuri, în sud şi sud-est, România avea o reţea de sute de mii de hectare de păduri și de perdele forestiere plantate, parte dintr-un plan ambițios de protecție împotriva secetei. Noua politică agrară din anii ’60 a încurajat tăierea copacilor, cu efecte dezastruoase pentru mediu şi sol. La asta, s-a adăugat distrugerea sau furtul sistemelor de irigaţii, de după revoluţie, precum şi tăierea necontrolată, pentru lemn de foc, a ultimilor arbori care protejau câmpiile.
Reîmpădurirea e soluţia
Anual, în ţara noastră, 20 milioane metri cubi de lemn dispar fără urmă, inclusiv la şes – zona cea mai afectată de despădurire, arată activiştii Greenpeace.
„În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid”, arată Ciprian Gălușcă, campaigner Greenpeace România pentru păduri. „Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectați de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere”.
6% din câmpiile României mai au arbori care să ţină umbră.
Perdelele forestiere plantate de români în fostul Cadrilater au dispărut la noi, dar au fost păstrate de vecinii bulgari.
Greenpeace România lansează „Bariera Verde”, o campanie cu strângere de semnături pentru replantarea perdelelor forestiere. Actorul Marcel Iureș se alătură demersului, ca narator al unei animații de conştientizare.