x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără emoţii - Nici un stres la proces pentru poliţişti

Fără emoţii - Nici un stres la proces pentru poliţişti

de Diana Scarlat    |    20 Iun 2008   •   00:00

Priveşte, dar nu poţi atinge! Atinge, dar nu poţi gusta! Gustă, dar nu poţi mînca... Aşa s-a desfăşurat miercuri, de la ora 15:00, prima şedinţă publică la instanţa supremă din care ar fi trebuit să aflăm detalii ale procesului celor 17 persoane implicate în scandalul permiselor auto obţinute fraudulos.



Priveşte, dar nu poţi atinge! Atinge, dar nu poţi gusta! Gustă, dar nu poţi mînca... Aşa s-a desfăşurat miercuri, de la ora 15:00, prima şedinţă publică la instanţa supremă din care ar fi trebuit să aflăm detalii ale procesului celor 17 persoane implicate în scandalul permiselor auto obţinute fraudulos.

Ora 15:00 a sosit, omu' negru a venit... De fapt, oamenii negri. Unii mînjiţi cu bani negri, alţii mascaţi, care le vor tot ţine companie primilor, de-acum înainte... Pentru că instanţa supremă a respins, tot miercuri, ca nefondat, recursul la decizia Curţii de Apel Bucureşti privind arestarea preventivă.

SUNET DUPĂ INTERES. Acuzaţii intră-n sală. Se ascund de camerele foto sau video. Avocaţii intră-n sală. Rudele şi prietenii acuzaţilor intră şi ei în sală. "Presa poate să intre în sală, cu o condiţie: nu filmaţi, nu fotografiaţi, nu înregistraţi nimic!", se aude un îndemn către primii veniţi, ulţimii primiţi. Aşa... şi-acum, auzi dacă poţi! Domnii care asigură ordinea au uitat să precizeze cel mai important aspect al prezenţei presei în sală: "Oricum nu auziţi nimic!". Avem microfoane? Avem! Dar nu le folosim. Avem boxe în spate? Avem! Dar nu le deschidem. Se adaugă ingredientele: foială permanentă, tocuri pe podea, aer condiţionat şi distanţă.

Mai tare se aud argumentele apărării. Ştiind că presa trage cu urechea din spate, avocaţii celor 17 au grijă să vorbească tare, clar şi rar, astfel încît să ne putem nota pledoaria. Şi cei pregătiţi cu argumente verosimile în apărare se fac auziţi. Şeful Serviciului Permise Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, şi adjunctul său, Vasile Voinea, spun judecătorilor că banii găsiţi de anchetatori în casele lor proveneau din tranzacţii imobiliare. Voinea spune că deţine circa 11 imobile şi că banii reprezentau un total al chiriilor pe care le încasase pe o lună.

TRAGEŢI CU URECHEA! Mai încet se aud declaraţii de genul: "Da, am greşit! Recunosc! Trebuia să fac pentru preotul Floroiu. Eu nu ştiam cum îl cheamă. Toţi îl ştiam de «popa» şi atît", de la primul audiat, Constantin Tudoroiu. Sau: "N-am dreptul să cer un comision? (…) Nu am dat bani niciunui poliţist, cu excepţia lui Cătălin Chirilă", de la Constantin Eduard.

CHICOTEALA. Între timp, "popa" în cauză, adică Laurenţiu Floroiu, se amuză copios pe băncuţa de lîngă uşă. Nici colegii lui poliţişti nu par mai afectaţi de ce se spune în sală. Mulţi dintre cei 17 par a se simţi chiar bine la proces, dincolo de orice grijă. Nici la declaraţii nu s-au înghesuit. Au preferat să nu spună nimic, aşteptînd să-şi facă treaba avocaţii. Relaxarea lor a făcut ca audierile să dureze mai puţin de patru ore. Nu se aşteptau să le fie respins recursul, ca nefondat. Dar asta s-a întîmplat tîrziu, în noapte. Iar cei 17 sînt în continuare în arest. Încă…

×
Subiecte în articol: observator