Dupa ce a rezolvat problema disponibilizarilor, iata ca Traian Igas, ministrul de Interne, s-a gandit sa rezolve si problema protestelor. Astfel, pe site-ul MAI a lansat in dezbatere publica un proiect de lege privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.Asa ca la proteste noi, reguli noi!
Mesajul: daca vreti sa mai protestati, aveti mare grija unde, cum si cand!
Astfel, protrivit noilor reguli, in proiectul de lege sunt interzice protestele in apropierea garilor, aeroporturilor, dar si a unor obiective cu paza militarizata. Ca de exemplu: Palatul Cotroceni, acolo unde dupa cum bine stim pe 24 septembrie 2010, 8000 de politisti isi cereau drepturile, provocand un val de demiteri, demisii sI suparari prezidentiale si Palatul Victoria!
Fara proteste in apropierea unitatilor asigurate cu paza militarizata!
Domeniul de aplicare
“Art. 1. (1) Prezenta lege stabileste cadrul legal privind organizarea mitingurilor, marsurilor, demonstratiilor, manifestatiilor, procesiunilor si a oricaror alte intruniri desfasurate in spatiul public, denumite in continuare adunari publice, precum si participarea la acestea. (2) Dispozitiile prezentei legi nu se aplica acelor adunari publice a caror organizare si desfasurare se realizeaza intr-un cadru legal specific'.
Interdictii privind locul de desfasurare
“Art. 7. – Se interzice organizarea si desfasurarea adunarilor publice in imediata apropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, unitatilor spitalicesti, obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara, a depozitelor de carburanti sau materiale explozive, a zonelor si obiectivelor cu risc ridicat de radiatii si contaminare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, ori pe traseele sau locurile unde se executa lucrari edilitar gospodaresti de amploare.
Interdictii privind persoanele
Art. 8. – (1) Se interzice persoanelor sau grupurilor de persoane care nu au legatura cu adunarile publice organizate sa se infiltreze in randul participantilor, cu scopul de a tulbura normala desfasurare a adunarilor publice.
(2) Se interzice participarea oricarei persoane la adunari publice nedeclarate sau interzise, urmata de refuzul parasirii locului de desfasurare a acestora, la avertizarile si somatiile'.
Interzis la proteste dupa orele 23:00!
Astfel, proiectul de lege prevede ca aceste intruniri publice sa se desfasoare intr-un climat pasnic si civilizat, fiind interzisa detinerea de arme, substante periculoase sau alte materiale care pot atenta la integritatea fizica a unei persoane, sau care pot produce pagube materiale domeniului public. In ceea ce priveste ora de manifestare, aceasta nu trebuie sa depaseasca orele 23:00, exceptie facand intrunirile cu caracter cultural, religios sau sportiv. In functie de gradul de pericol pe care il prezinta, protestele sunt clasificate de MAI in patru categorii: fara grad de risc, cu grad de risc scazut, mediu sau ridicat. Cel care are sarcina de a stabili in ce masura o astfel de manifestatie afecteaza ordinea si siguranta publica este comandantul unitatii de jandarmi din zona respectivea. Proiectul de lege interzice adunarile prin care sunt raspandite idei fasciste, comuniste sau rasiste, in cadrul carora se realizeaza defaimarea tarii sau a natiunii, se incita la violenta sau la manifestari obscene, tulbura ordinea si siguranta publica sau pun in pericol integritatea fizica si morala a cetatenilor.
Nu ai legatura cu protestul nu te risca!
Daca la vederea unei astfel de manifestatii va vine ideea de a va alatura grupului, ar fi bine sa va mai ganditi!. MAI interzice persoanelor care nu au legatura cu adunarile publice organizate sa se infiltreze in randul grupului cu scopul de a tulbura desfasurarea manifestarii. Mai mult decat atat, este interzisa participarea unei persoane la un protest care nu respecta regulile de organizare sau indicatiile organelor de ordine.
Amenzi intre 2000-5000 de lei
In cazul in care aceste reguli nu sunt respectate, persoanele in cauza risca amenzi cuprinse intre 2.000-5.000 de lei, sau vor trebui sa presteze intre 150 si 300 de ore de munca in folosul comunitatii. Vezi proiectul complet pe siteul www.mai.gov.ro.