x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Farse de 1 aprilie în presa internaţională - Un zid în Marea Nordului, "alei smartphone" la Viena, "anti-fake news" în România

Farse de 1 aprilie în presa internaţională - Un zid în Marea Nordului, "alei smartphone" la Viena, "anti-fake news" în România

01 Apr 2019   •   19:25
Farse de 1 aprilie în presa internaţională - Un zid în Marea Nordului, "alei smartphone" la Viena, "anti-fake news" în România

Un zid în Marea Nordului pentru protejarea heringilor danezi, alei amenajate pentru utilizatorii de smartphone-uri în metroul din Viena, controverse legate de modificarea orei de vară în Belgia şi o ştire "anti-fake news" distribuită pe Facebook de Ministerul Apărării din România se numără printre farsele publicate luni în presa internaţională cu ocazia Zilei Păcălelilor, informează AFP.

Un zid în Marea Nordului

Zidul de la graniţa cu Mexicul dorit de preşedintele american Donald Trump pare să fi inspirat Ministerul de Externe din Danemarca, ai cărui reprezentanţi au publicat pe 1 aprilie un comunicat de presă în care se vorbeşte despre începutul lucrărilor pentru construirea unui zid în Marea Nordului, pe cheltuiala britanicilor, pentru protejarea heringilor. 

Într-un comunicat în limba engleză şi intitulat "Danemarca ridică un zid în Marea Nordului, britanicii îl vor plăti", Eva Kjer Hansen, ministrul pentru Pescuit din această ţară, spune că doreşte să construiască un zid pentru menţinerea heringilor în apele teritoriale daneze din Marea Nordului. 

"Heringii danezi migrează spre vest pe măsură ce cresc şi nu sunt suficient de maturi pentru a fi pescuiţi înainte de a ajunge în apele britanice", a explicat ministrul danez. Ea mai spune că se aşteaptă ca Marea Britanie să interzică la rândul ei pescuitul în apele sale pentru pescarii străini.

"Britanicii au creat această problemă, îi voi face să plătească pentru acest zid (...) Britanicii, evident, nu duc lipsă de bani. Pentru ei, costul unui zid este doar o picătură în oceanul cheltuielilor legate de Brexit", a mai spus ea. 

"Alei smartphone"

La Viena, regia transporturilor publice - Wiener Linien - a publicat fotografia unui culoar de metrou echipat cu o alee rezervată utilizatorilor de telefoane mobile şi o alta pe care circulaţia acestora este interzisă.

"Aleea smartphone" este dedicată acelora care "nu reuşesc cu adevărat să îşi desprindă ochii de pe telefoanele lor mobile", au precizat oficialii vienezi. Ideea a fost comentată de mai mulţi internauţi austrieci. "Este încă o altă păcăleală de 1 aprilie. Însă peste câţiva ani, ea va deveni realitate", a scris unul dintre ei pe Twitter. 

Problema orei de vară între Flandra şi Valonia

În Belgia, cotidianul La Derniere Heure s-a amuzat pe seama tradiţionalelor dispute pe axa nord-sud dintre comunităţile neerlandeză şi francofonă şi şi-a imaginat un dezacord între regiunile Flandra şi Valonia în privinţa trecerii la ora de vară. "Va fi în curând ora 12 la Liege şi ora 13 la Anvers?", s-au întrebat jurnaliştii de la acest cotidian belgian. "Flandra militează pentru ora de iarnă, în timp ce Valonia acceptă doar ora de vară! Viitoarele guverne regionale, ce vor fi formate după alegerile din 26 mai, ar putea, deci, să se lovească de un dezacord major", au adăugat ei.

Păcăleală "anti-fake news" în România 

Ministerul Apărării din România a distribuit pe pagina sa de Facebook o ştire prin care a anunţat că va reintroduce stagiul militar obligatoriu, care a fost suprimat în 2007.

"Tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani vor primi toate detaliile în timp util", se afirmă în acel mesaj.

După câteva ore, Ministerul Apărării din România a explicat că această farsă a fost concepută pentru a atrage atenţia asupra chestiunii "fake news-urilor" ("ştirilor false") de pe internet. "Fiţi vigilenţi. 'Fake news'-urile nu apar doar de Ziua Păcălelilor. Nu îi lăsaţi pe alţii să vă influenţeze, verificaţi-vă ştirile!", a avertizat ministerul român într-un mesaj ulterior.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: 1 aprilie farse romania