Faschingul, carnavalul sasesc ce alunga duhurile iernii, a inviat ieri la Prejmer, langa Brasov.
Caravana clatitelor, in care toate rolurile sunt jucate de baieti mascati, a pornit ieri-dimineata prin sat. Intr-o caruta dotata cu plita, "Mama grasa" si "Mama slaba", doi flacai cu talente culinare, costumati in bucatarese, au invartit clatite. Tineri mascati, pe cai aprigi, au deschis drumul carutei in care se rumeneau clatitele, sub ochiul fardat a celor doua "mame".
"Mirele si mireasa", doi baieti deghizati, si ajutoarele lor au cantat, au chiuit, au batut din poarta in poarta si au jucat lumea iesita in strada sa-i admire.
"Inainte, convoiul era deschis de un magar. La aparitia caravanei, domnisoarele ieseau in poarta cu faina, ulei, din care aveau sa se faca gogosile pentru petrecerea ce urma seara", isi aminteste Heidrun Junesch, profesoara de germana din sat.
OBICEI VECHI. Faschingul este o sarbatoare menita sa alunge duhurile iernii si frigul. "Pe vremuri insa, era si o ocazie de petrecere, pentru baietii care urmau sa plece la oaste", completeaza Heidrun Junesch.
Cu o seara inainte de carnaval, tinerii se adunau la cetatea din sat, intr-o sezatoare, pentru a face ultimele retusuri creatiilor cu care urmau sa se prezinte la petrecere.
Exista obiceiul ca, pe parcursul caravanei clatitelor, fetele sa fie "rapite". "Urmau negocierile cu parintii, care plateau ca sa-si recupereze fata", isi aminteste Elena Vranceanu un alt obicei al Faschingului sasesc.
Copiii aveau si ei parte de un carnaval, unde dansau si se intreceau in a juca piese de teatru.
Seara insa era a tinerilor. Fetele, cu masti simple, marginite de dantelute, veneau sa-si intalneasca iubitii, cu care se invarteau in valsuri.
DANSUL DESTINULUI. Femeile faceau un cerc, care era cuprins in alt cerc - cel al barbatilor. Cele doua cercuri se miscau in directii diferite, cat fanfara canta polka. Cum se schimba ritmul, si incepea valsul, fiecare fata trebuia sa se intoarca si sa danseze cu cel din spatele ei. Cine ramanea fara pereche, dansa cu matura.
Ieri, la Prejmer, de Faschingul sasesc, au fost si masti, si clatite, si fete rapite. Au lipsit doar⦠sasii. In satul in care acum 50 de ani abia daca prindeai o vorba romaneasca au mai ramas doar cinci familii de sasi.