Federaţia pentru Apărarea Pădurilor cere elaborarea urgentă a unor acte normative subsecvente Codului silvic, a unui program guvernamental de refacere a pădurilor, pentru a ieşi din “criza forestieră actuală”, apreciind că rolul statului în menţinerea şi apărarea pădurilor trebuie întărit.
“România se află în plină criză forestieră, cu efecte dezastruoase asupra populaţiei, economiei ţării şi protecţiei mediului. Printre cauzele crizei forestiere se numără lipsa de răspundere a guvernanţilor privind integritatea pădurilor în România, neelaborarea şi nepromovarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a actelor normative privind menţinerea pădurilor, deşi acestea constituie singura resursă energetică regenerabilă, exploatarea ilegală a pădurilor, insuficienţa legislaţiei silvice, insuficienta monitorizare a modului de respectare a legislaţiei silvice existente în sectorul privat”, a spus preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu.
Motive
Acesta a enumerat câteva dintre cauzele crizei: neformarea unei conştiinţe forestiere în rândul populaţiei, aplicarea abuzivă a Legii 247/2005 privind reconstituirea dreptului de proprietate, intensificarea exploatării pădurilor. Acesta a susţinut că în ultimii ani s-au epuizat o mare parte din “pădurile aflate la vârsta exploatabilităţii”, precum şi o parte din pădurile aflate în clase de vârstă apropiată celor de exploatare. Suprafaţa de fond forestier de 6,4 milioane de hectare raportată la numărul de locuitori ai ţării este sub media europeană, aceasta fiind 0,27 hectare pe locuitor în România, faţă de 0,31 hectare pe locuitor media europeană. Soluţii: întărirea rolului statului în menţinerea şi apărarea pădurilor, cum se întâmplă şi în alte ţări ale UE, elaborarea unui program guvernamental de refacere a pădurilor, elaborarea de urgenţă a actelor normative subsecvente Codului Silvic, împădurirea terenurilor defrişate şi a terenurilor degradate conform prevederilor Legii 46/2008 – Codul silvic.