x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fenechiu, în maşina băsistă de tocat. “Transformatorul” a fost împins spre condamnări de impulsurile emise de Cotroceni

Fenechiu, în maşina băsistă de tocat. “Transformatorul” a fost împins spre condamnări de impulsurile emise de Cotroceni

de Dan Constantin    |    07 Ian 2014   •   20:16
Fenechiu, în maşina băsistă de tocat. “Transformatorul” a fost împins spre condamnări de impulsurile emise de Cotroceni
Sursa foto: BOGDAN DANESCU/Mediafax

Relu Fenechiu, personajul principal al dosarului “Transformatorul”, aşteaptă verdictul în judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La fond el a primit o pedepasă de 5 ani de închisoare cu executare, sentinţă pronunţată în 12 iulie 2013. Există suficiente date certe şi coincidenţe deloc întâmplătoare care arată că “maşina de tocat” a sistemului băsist plantată în Justiţie funcţionează la capacitate maximă, fără rateuri.
Iată câteva din argumentele care plasează şi acest proces sub semnul vendetei politice declanşate de Traian Băsescu şi executate de “cheile” sistemului juridic.

Faptele incriminate în dosar s-au petrecut în 2002-2005. Urmărirea penală a început în 7 octombrie 2008, în plină campanie electorală, când Fenechiu s-a remarcat ca un critic acid al PDL şi al lui Traian Băsescu. Dosarul zace patru ani la DNA, până este trimis în judecată. În 28 iunie 2012, Fenechiu devine o ţintă pentru Băsescu Traian, care prevede în câteva rânduri condamnarea fruntaşului liberal devenit şi coordonator, împreună cu Liviu Dragnea, în iulie 2012, al campaniei electorale pentru referendumul de suspendare al preşedintelui Băsescu. Numirea ca ministru al Transporturilor îi aduce noi atacuri publice din partea Cotrocenilor şi a canalelor băsiste.

“Preliminariile” condamnării pronunţate în 12 iulie 2013 de la ICCJ erau deja parcurse. În ultimul raport MCV difuzat în ianuarie 2013 erau menţionaţi trei miniştri incompatibili ai Cabinetului Ponta şi se cereau imperativ demisiile demnitarilor urmăriţi penal. Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a “scăldat-o” în mod penibil când au fost cerute nominalizările respective, deoarece în ţară nu ieşeau cei trei miniştri la numărătoare. Au făcut-o Băsescu Traian şi trompetele din corul Monicăi Macovei care scandau în toate ocaziile numele lui Fenechiu. “Miza Fenechiu” devenise o obsesie a băsiştilor care, în orice împrejurare, puneau presiune pe premierul Ponta: când scăpaţi de Fenechiu?, dacă e condamnat, cum reacţionaţi ş.a.m.d. Faptul că procesul “Transformatorul” se târâie de aproape şase ani arată că judecătorii au ezitat să dea un verdict într-o afacere cu multe probleme tehnice şi evaluări economice foarte diferite.
Se impun reamintite şi câteva situaţii petrecute în jurul verdictului de condamnare. În primul rând, completul de judecători care a stabilit că Relu Fenechiu are de ispăşit o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare l-a avut în componenţă pe Iulian Dragomir, care a patentat celebra expresie “cu naşul în suflet”. Apoi, în 10 iulie, cu două zile înainte de anunţarea verdictului, Stanciu, preşedinta ICCJ, şi Oana Hăineală, şefa CSM, au mers la Bruxelles să raporteze cum îşi fac “lecţiile” predate de MCV.

După condamnarea din 12 iulie Fenechiu demisionează din Guvern. Prilej pentru băsişti să-i reamintească premierului Ponta, care avea răspunderea nominalizării, că Băsescu acceptase greu numirea. Ministrul Fenechiu a fost un “casus Belli” între Guvern şi Cotroceni.
Presiunea nu a încetat iar dorinţa lui Băsescu de a fi răzbunat a devenit ordin de luptă pentru vectorii băsismului.
Există încă un element care susţine teza unui complet de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie gata să servească dorinţa lui Traian Băsescu de răzbunare. Cine au fost cei trei judecători care au dictat pedepse grele în “Transofrmatorul”, proces care a transformat şi structura Guvernului şi i-a adus, totodată, lui Băsescu Traian o imensă satisfacţie? Francisca Vasile este şi formator al Institutului Naţional al Magistraturii; Sorina Mirela Popescu a fost preşedinte la Curtea de Apel Piteşti, iar Iulian Dragomir are paternitatea celebrei expresi “cu naşu în suflet”, ca parolă de recunoaştere între cei devotaţi până în pânzele albe lui Băsescu Traian
Cum se va judeca recursul cu cinci judecători? Relu Fenechiu are încredere într-un proces corect. Noi nu suntem naivi şi nici Relu Fenechiu nu este Nicolaiciuc.


×
Subiecte în articol: relu fenechiu condamnare relu fenechiu