x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fenomen rar și neobișnuit în munții Rodnei: Efectul Gloria

Fenomen rar și neobișnuit în munții Rodnei: Efectul Gloria

11 Noi 2022   •   18:15
Fenomen rar și neobișnuit în munții Rodnei: Efectul Gloria
Sursa foto: Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Un fenomen spectaculos a fost surprins recent în Munții Rodnei, de către inginerul Geo Moldovan, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Romsilva. Este vorba despre „efectul Gloria” - umbra unui om proiectată pe un nor de de ceaţă, în interiorul unui curcubeu. Condițiile pentru producerea fenomenului sunt extrem de rare.

Spectaculozitatea fenomenului, care se mai numește „Spectru montan” sau „Spectrul Brocken”, are o explicație științifică precisă. „În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, potrivit Romsilva.

Parcul Național Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, având peste 47.000 de hectare. Parcul se situează în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×