x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fetita disparuta - Politia da vina pe mass-media

Fetita disparuta - Politia da vina pe mass-media

de Dorian Cobuz    |    18 Aug 2005   •   00:00

Ancheta in cazul disparitiei Mihaelei Andreea Dodan din Plopeni (Constanta) bate pasul pe loc. Politistii au gasit si un tap ispasitor: ziaristii.

INTIMIDARE. Inspectoratul de Politie a Judetului Constanta (IPJC) a emis un comunicat in care face apel la ziaristi sa nu se mai implice in ancheta, dar... daca au informatii care sa ajute la rezolvarea cazului sa le comunice investigatorilor.

Marian Saragea, purtatorul de cuvant al IPJC, ne-a explicat ca acest comunicat a fost emis dupa ce anchetatorii s-au plans ca ziaristii ii impiedica sa-si faca treaba. "Asta e comanda Inspectoratului! Roaga ziaristii, nu impune nimanui, sa lase politistii sa-si faca treaba!", a explicat Marian Saragea.

"S-au plans (n.r. - anchetatorii) ca nu mai pot sa-si faca treaba din cauza presei", a adaugat Saragea, dand si un exemplu: martori care, afland de la televizor ca sunt luati in vizor, si-au schimbat, ulterior, comportamentul. Comunicatul este o premiera in relatiile dintre institutiile statului si mass-media.

Cei ce vor sa dea o lectie presei sunt contrazisi chiar de realitatea de pe teren. Lian Constantin, adjunctul IJPC si seful investigatiei de la Plopeni, a divulgat el insusi presei numele complete si corecte ale suspectilor. Acum, cand ancheta bate pasul pe loc, acelasi Lian se plange ca ziaristii il tin de turul pantalonilor.

O alta informatie, aceea ca parintii fetei disparute ar fi avut datorii la cineva dintr-o alta localitate, a fost obtinuta, de la aceeasi sursa si in acelasi timp, de Jurnalul National si de politisti. Jurnalul National a facut verificari in teren si a decis sa nu publice informatia, care s-a dovedit a fi nereala. Seara insa, stirea circula deja pe o agentie de presa. Cine pe cine incurca, domnilor politisti din Constanta? Si in ce moment al investigatiilor, pentru ca in primele zile, cand scotocirile erau un spectacol mediatic, nu ati parut deloc deranjati de prezenta presei? In tarile civilizate, in investigarea disparitiilor de copii exista un protocol de colaborare intre politie si mass-media, iar publicitatea intensa a acestor cazuri a salvat multe vieti! La Constanta, colaborarea inceteaza in momentul in care nu le mai prieste politistilor mediatizarea... (Doru Cobuz)
×
Subiecte în articol: observator