x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fiecare român datorează FMI 1,5 salarii medii nete pe economie. România, pe locul doi în lume între datornicii Fondului.

Fiecare român datorează FMI 1,5 salarii medii nete pe economie. România, pe locul doi în lume între datornicii Fondului.

de Robert Veress    |    02 Iun 2011   •   09:14

Rom~nii sunt printre cei mai \ndatora]i din lume, arat` un studiu al prestigioasei companii de consultan]` The Gartman Letter, a omului de afaceri [i analist economic Dennis Gartman, citat de presa interna]ional` (cnbc.com).

|n medie, fiecare rom~n va trebui s` achite 778 de dolari (2.229 lei la cursul zilei, adic` 1,5 salarii medii nete), pentru a acoperi datoria extern` a Rom~niei c`tre Fondul Monetar Interna]ional, care se cifreaz`, \n acest moment, la 16,7 miliarde de dolari.

Cu aceast` sum`, ]ara noastr` se plaseaz` pe locul 2 \ntre ]`rile \ndatorate la FMI, \n urma Greciei, care are de returnat Fondului 20,1 milirde de dolari – 1.778 dolari pe cap de locuitor.

Ucraina este pe locul trei \n topul Gartman, cu o datorie de 14,6 miliarde de dolari, dar, \n medie, ucrainienii trebuie s` achite 313 dolari Fondului. Irlandezii datoreaz`, \n medie, 1.767 dolari, iar ungurii 1.200 de dolari, devans~ndu-i pe rom~ni, care ocup` locul patru, \n topul datornicilor/cap de locuitor.

×