x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filarmonica din Capitală, în grevă japoneză

Filarmonica din Capitală, în grevă japoneză

29 Oct 2008   •   00:00

Artiştii Filarmonicii George Enescu au intrat în grevă japoneză. Cauza: noua lege a teatrelor şi instituţiilor muzicale. Potrivit lor, legea este nedreaptă deoarece nu se aplică la fel în toate instituţiile. Mai mult, noul act normativ le micşorează salariile cu 35 de procente.




"Este vorba doar de un viciu juridic iniţiat de parlament. Lucrurile sunt pe rezolvate. S-a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care să blocheze efectul legii noastre pierdute", a afirmat directorul general al Filarmonicii George Enescu, Cristian Mandeal.
Greva japoneză nu va dura însă toată ziua. Artiştii vor susţine spectacolele progrmate pentru acestă seară.

PROTEST.
Membrii Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" au fost şi acum două săptămâni în grevă japoneză, cântând cu banderole albe pe braţ. Măsura a fost luată în semn de protest faţă de "diminuarea drastică şi nejustificată a salariilor personalului artistic". "Conform obligaţiilor stipulate de legea nr. 353/2007, Ministerul Culturii şi Cultelor avea obligaţia de a emite normele necesare aplicării cadrului legal, fapt care nu s-a produs, deşi termenul a fost cu mult depăşit. În aceste condiţii, în mod firesc şi conform prevederilor legii nr. 353/2007, ar fi trebuit să se aplice prevederile legii care este înlocuită, respectiv 102/2004, până la emiterea normelor. Precizăm că prin legea nr. 102/2004, Filarmonica avea prevăzut un spor de importanţă naţională", declara pentru Mediafax liderul de sindicat Gabriel Gheorghe. "Atât conducerea Filarmonicii «George Enescu», cât şi Sindicatul Independent al Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica «George Enescu» au întreprins demersurile necesare în vederea informării corespunzătoare a Ministerului Culturii şi Cultelor cu privire la situaţia creată prin apariţia noului act normativ, fără normele de aplicare necesare, fără a se primi, însă, un răspuns echitabil, ci doar a fost emisă spre aplicare o adresă, care a avut drept consecinţă diminuarea cu aproximativ 35% a salariului personalului artistic aferent lunii septembrie 2008", se arată într-un comunicat remis Mediafax la vremea respectivă. Sindicatele artiştilor au contestat de la început normele stabilite de MCC în august şi postate pe site-ul ministerului, privind angajarea, evaluarea şi salarizarea personalului din instituţiile de spectacole şi au organizat mai multe pichete la sediul Ministerului Culturii, la sediul central al PNL din Bucureşti şi la prefecturile din ţară. La expirarea perioadei de negocieri (2 septembrie - 2 octombrie), stabilită de comun acord cu ministerul, sindicaliştii au reclamat în continuare faptul că sugestiile lor nu au fost ascultate şi că normele au rămas în aceeaşi formă. "Vom utiliza toate procedurile legale pentru a combate acest proiect (normele metodologice stabilite de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru aplicarea Legii 353/2007 n.r.), atât la nivelul instanţelor româneşti, cât şi la nivelul celor europene", a declarat, la începutul lunii octombrie, într-o conferinţă, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România (FAIR).

NEGOCIERI.
Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, contestat prin pichete organizate de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România, ar fi trebuit să intre, la sfârşitul lunii august, în şedinţa de Guvern, spre aprobare, după cum a declarat, pe 26 august, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Tot atunci, Iorgulescu a declarat că proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 a fost avizat de toate ministerele de resort - Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. De cealaltă parte, potrivit lui Leonard Pădureţ, proiectul de norme metodologice la Legea 353/2007 compromite orice fel de "relaţie de muncă normală". În opinia acestuia, dacă respectivul proiect va fi aprobat printr-o hotărâre a Guvernului, artiştii vor pierde dreptul patrimonial cu privire la interpretările lor, încălcându-se astfel legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe. De asemenea, Pădureţ a criticat faptul că proiectul impune artiştilor contracte pe perioadă determinată, modificând legislaţia în vigoare, potrivit căreia, majoritatea contractelor sunt pe perioadă nedeterminată. Legea 353 din 2007 modifică Ordonanţa numărul 21 din 31 ianuarie 2007, privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic. Noul cadru legislativ va permite angajaţilor instituţiilor de spectacole şi concerte să aibă, din acest an, salarii mai mari, indemnizaţiile lor putând ajunge până la 4.200 de lei, faţă de maxim 1.500 de lei, cât au în prezent, declara, într-o conferinţă de presă din 17 iunie, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Demeter Andras.
Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), împreună cu Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) au decis, la începutul săptămânii trecute, să prelungească, până la începutul lui noiembrie, perioada de negocieri asupra proiectului de norme metodologice de aplicare a Legii 353/2007. Acesta ar urma să fie transmis Guvernului spre aprobare la începutul lunii noiembrie. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania legii ministerul culturii normele