Compania Kronospan Sebeş, cel mai mare producător de PAL şi MDF din România, a anunţat că va finaliza, în acest an, o investiţie de aproximativ 12 milioane de euro, prin care la fabricile societăţii vor fi montate filtre moderne pentru reducerea poluării. Potrivit unui comunicat transmis de conducerea companiei, Kronospan are în derulare un program de investiţii în filtre de ultimă generaţie care corespund cerinţelor ce vor fi implementate în Uniunea Europeană abia în 2012.
Conform comunicatului, compania va investi 12 milioane de euro în montarea unor filtre UTWS la capacităţile de producţie din Sebeş, filtre considerate cea mai modernă tehnologie pe plan mondial la ora actuală. Potrivit sursei citate, instalarea filtrelor va fi finalizată în luna iunie a acestui an. Compania austriacă Kronospan deţine la Sebeş două fabrici, una de PAL şi alta de MDF, pe care le-a cumpărat în 2004 de la grupul italian MD Fratti, investiţiile totale realizate în România fiind de peste 250 de milioane de euro. Unitatea intenţiona, în 2007, să pună în funcţiune o nouă fabrică, de producere a formaldehidei, care să le asigure cantitatea necesară pentru producţia de plăci. Investiţia, cifrată la peste 10 milioane de euro, s-a lovit de o puternică opoziţie din partea localnicilor, care consideră substanţa cancerigenă.
Noua fabrică de formaldehidă a fost construită, în 2007, în proporţie de aproape 90 la sută, fără să aibă autorizaţiile necesare de construcţie şi acordul de mediu. La societate au avut loc mai multe controale, în urma cărora Garda de Mediu Alba a solicitat Primăriei Sebeş şi SC Kronochem Sebeş SA să ia măsurile necesare pentru demolarea construcţiei şi pentru readucerea amplasamentului la starea iniţială. De asemenea, unii dintre angajaţii companiei Kronospan Sebeş au fost declaraţi suspecţi de cancer, potrivit unor analize realizate, la sfârşitul anului trecut, de medicii oncologi de la Spitalul Judeţean Alba, cauza acestor probleme de sănătate putând fi expunerea îndelungată la formaldehidă, substanţă folosită în producţia unităţii. La rândul său, conducerea Kronospan Sebeş susţine că producţia de formaldehidă nu ar implica nici un risc pentru populaţie şi aduce ca argumente verificările realizate de Agenţia de Protecţia Mediului Alba şi de Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj-Napoca, care nu au constatat emisii peste normele legale. Opoziţia localnicilor a determinat autorităţile locale să decidă, anul trecut, organizarea unui referendum local în cadrul căruia populaţia să fie consultată cu privire la producerea formaldehidei de către compania austriacă Kronospan. Consultarea publică a avut loc în luna septembrie 2007, însă a fost invalidată din cauza absenţei la vot a localnicilor.
În prima fază, compania a anunţat că va demola fabrica de formaldehidă, construită fără autorizaţie, însă ulterior a decis să atace în instanţă decizia Gărzii de Mediu şi să accepte verdictul acesteia. La sfârşitul anului trecut, compania a fost amendată de autorităţile de mediu şi de Primăria Sebeş pentru că a construit noua fabrică de formaldehidă fără autorizaţie de construcţie şi acord de mediu.
Citește pe Antena3.ro