x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filtrul auto care scade consumul de carburant - invenţia unui inginer român de 33 de ani

Filtrul auto care scade consumul de carburant - invenţia unui inginer român de 33 de ani

06 Noi 2011   •   21:00
Filtrul auto care scade consumul de carburant - invenţia unui inginer român de 33 de ani

Un inginer din Deva, Corneliu Birtok-Baneasa, intentioneaza sa intre pe piata pieselor auto cu un filtru de aer care creste puterea motorului cu pana la 10% si reduce consumul de carburant cu 10-15%. Dispozitivul inventat si brevetat de roman a fost premiat la saloane internationale de inventica.

"Lucrez in asociere cu mai mul­te firme pentru realizarea unui stoc de aproximativ 200 de filtre supra­aspirante, dupa care voi solicita Registrului Auto Roman certificatul de omologare pentru acest produs. Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa finali­zam toate procedurile de aplicare catre Registru, dupa care vom trece la productia de serie, pentu piata libera. Putem incepe productia imediat ce vom obtine aprobare de la autoritati, intrucat liniile de de fabricatie sunt deja puse la punct", a declarat Birtok-Baneasa, citata de mediafax.

El a explicat ca, pe langa functia principala de filtrare, produsul sau creste viteza aerului absorbit, preraceste aerul si mareste coeficientul de umplere a filtrului. "Filtrele supraaspirante sau multifunctionale ofera o alta dinamica a aerului care circula prin acestea si sunt adaptate la forma conductelor de admisie, ceea ce le face potrivite pentru 80% dintre motorizarile de pe piata", a spus inginerul. Birtok-Baneasa a precizat ca, odata montat filtrul, puterea motorului creste cu 8-10%, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15%.

"De exemplu, motorul unui automobil care are filtrul supraaspirant are la 2.600 de turatii pe minut aceeasi putere cu a unuia la 3.000 de turatii, dar cu filtru conventional", a adaugat Birtok-Baneasa. Inginerul a castigat cu inventia sa premii la saloanele de inventica din Geneva, Moscova, Kuwait si Romania. Printre inventiile sale, cu care a castigat peste 20 de premii si distinctii nationale si internationale, se numara si un "Dispo­zitiv dinamic de transfer al aerului" care scade consumul de carburant si emisiile poluante. Corneliu Birtok-Baneasa are 33 de ani si a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, sectia Autovehicule Rutiere.

×
Subiecte în articol: observator