x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firea: E ilegal să intervin în rezultatul achiziţiei pentru cele 100 de tramvaie, aşa cum mi se solicită public

Firea: E ilegal să intervin în rezultatul achiziţiei pentru cele 100 de tramvaie, aşa cum mi se solicită public

06 Dec 2019   •   12:50
Firea: E ilegal să intervin în rezultatul achiziţiei pentru cele 100 de tramvaie, aşa cum mi se solicită public
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Primarul general, Gabriela Firea, anunţă că nu poate interveni în rezultatul procedurii de achiziţie publică a celor 100 de tramvaie, deoarece acest lucru ar fi ilegal.


Precizările sunt făcute după ce patru consilieri municipali ALDE au transmis edilului general o scrisoare deschisă, solicitându-i să reanalizeze oportunitatea acordării către firma turcească Durmazlar a contractului de achiziţie pentru cele 100 de tramvaie.

"Sunt solicitată să intervin în rezultatul unei proceduri de achiziţie publică, ceea ce ar fi complet ilegal. Conform legislaţiei de specialitate în vigoare, în orice instituţie publică, evaluarea ofertelor o realizează comisia de licitaţie. Conducătorul instituţiei nu poate interveni în acest proces. Vorbim despre o procedură care se află, în prezent, în analiza CNSC. Nimeni nu poate susţine că ar fi constatat probleme în achiziţia celor 100 de tramvaie, câtă vreme instituţia abilitată să soluţioneze contestaţiile încă nu s-a pronunţat. Probabil se încearcă influenţarea completelor de soluţionare ale CNSC", a precizat Gabriela Firea, conform unui comunicat PMB.

Primarul general a adăugat că favorizarea unei societăţi cu capital românesc contravine legislaţiei europene.

"Este vorba despre o achiziţie internaţională, derulată cu fonduri europene şi după reguli europene. Anunţul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Nicio societate care se califică nu poate fi împiedicată să depună oferta, indiferent de ţara de unde aceasta provine. Respingerea pe acest criteriu ar fi ilegală", a menţionat ea.

PMB reaminteşte că a demarat în decembrie 2018 achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro. Achiziţia beneficiază de cofinanţare din fonduri europene, prin Programul European Regional (POR) 2014-2020. Primăria precizează că procedura a fost competitivă, deschisă şi "a respectat toate obligaţiile legale în materie de transparenţă", iar anunţul de participare a fost publicat atât pe portalul românesc de achiziţii publice (SICAP), cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

"În cadrul procedurii s-au înscris 20 de operatori economici, au depus oferte 2 dintre aceştia: asocierea Astra Vagoane Arad cu CRRC China şi Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA. Comisia de evaluare a realizat analiza acestora şi a desemnat oferta câştigătoare. Rezultatul procedurii de achiziţie a fost contestat de Astra la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care urmează să soluţioneze contestaţia depusă. Procedura a fost monitorizată de ANAP, care a validat fiecare etapă de evaluare cu 'aviz conform necondiţionat'", a precizat sursa citată.

Potrivit PMB, principiile nediscriminării şi tratamentului egal care stau la baza atribuirii contractelor publice sunt prevăzute şi în legislaţia românească.

"Aceste principii impun instituţiilor publice să permită tuturor potenţialilor ofertanţi să participe la orice procedură, fără criterii discriminatorii, cum ar fi ţara din care provin produsele - ceea ce Primăria Capitalei a şi făcut, ca dovadă la procedură s-au înscris iniţial 20 de operatori economici. Acestea nu pot favoriza operatori din România, UE sau din oricare altă ţară. Niciun operator economic participant la această procedură nu a fost descalificat, iar oferta Astra Vagoane a fost conformă şi admisibilă, numai că s-a clasat pe locul 2 în urma analizei factorilor de evaluare precizaţi în documentaţia de atribuire (preţ şi factori tehnici)", se mai arată în comunicat. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gabriela firea