x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Termenul pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, prelungit la cererea primarilor

Termenul pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, prelungit la cererea primarilor

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   16:00
Termenul pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, prelungit la cererea primarilor
Sursa foto: FB Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță prelungirea cu două luni a termenului pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, la cererea primarilor. Primarii au solicitat timp pentru a realiza studiile de fezabilitate sau proiectele tehnice. Până în prezent au fost depuse 73 de proiecte.

„Prelungim termenul pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, la cererea primarilor. Termenul până la care se așteaptă proiectele este 10 iunie 2023. Până astăzi s-au depus 73 de proiecte. Primarii au solicitat timp pentru a realiza studiile de fezabilitate sau proiectele tehnice pentru aceste centre”, spune Gabriela Firea.


Ea arată că proiectul rețelei celor 150 de centre de zi finanțate cu 50 de milioane de euro prin PNRR este „unul dintre cele mai importante proiecte asumate încă de la preluarea mandatului.

„Este esențială apariția acestor centre de zi pentru că, în lipsa realizării activității de prevenire a separării copilului de familie și a serviciilor destinate prevenirii separării copilului de familie, la sfârșitul anului trecut, în sistemul de protecție specială 32 % dintre copiii care aveau o măsură de protecție specială au intrat în sistem ca urmare a situației economice precare a familiei. Aici putem interveni noi, oferind sprijin acestor familii în aceste centre de zi, pentru a-și putea păstra copiii acasă”, adaugă ministrul Familiei.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat, la sfârșitul anului trecut, apelul pentru proiecte în vederea creării unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie - buget total de 248.740.987 lei fără TVA, echivalent a 50.270.000 euro, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Cel puțin 10 la sută din cele 150 de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie vor fi în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă. În centrele de zi copiii își vor face temele, vor avea activități de recreere, socializare, educație informală, vor primi o masa caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin, consiliere psihologică.

×
Subiecte în articol: gabriela firea centre de zi