Peste 200 de firme care îşi doreau contracte cu Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) au fost verificate în ultimul an de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), structura de informaţii a MAI.
Potrivit legislaţiei în vigoare, apărute şi în contextul aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (NATO), avizarea firmelor care intenţionează să deruleze contracte în care sunt utilizate informaţii clasificate este obligatorie. Verificările de securitate ale DGIPI au reliefat faptul că grupări ale crimei organizate şi alte entităţi în măsură să pună în pericol securitatea naţională au încercat să se infiltreze în MAI, prin obţinerea de contracte în care se vehiculau informaţii clasificate cu ministerul. "DGIPI a identificat riscuri de securitate la operatori economici sau personal al acestora, semnalaţi cu preocupări ce puteau aduce atingere siguranţei naţionale, ori implicaţi în activităţi de crimă organizată, infracţiuni economice etc.", afirmă comisarul-şef Cristian Laţcău, directorul general al DGIPI.
Semnalările DGIPI, care au avut în vedere şi că legislaţia nu face distincţie în mod expres între informaţiile clasificate "secret de stat" şi cele "secret de serviciu", au făcut posibilă apariţia la începutul anului 2010 a unui ordin al ministrului de Interne prin care se stabilesc norme de protecţie a informaţiilor clasificate "secret de serviciu".
O dată cu apariţia acestui act normativ, potrivit comisarului-şef Cristian Laţcău, la nivelul MAI "în anul 2010 s-a constatat creşterea cu aproximativ 35 la sută a numărului de avize de securitate industrială eliberate operatorilor economici care au solicitat participarea la procedurile de atribuire/derulare a contractelor în cadrul cărora se cuprind sau se vehiculează informaţii clasificate".