x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, grup infracțional organizat: DNA extinde urmărirea penală

Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, grup infracțional organizat: DNA extinde urmărirea penală

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2024   •   20:17
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, grup infracțional organizat: DNA extinde urmărirea penală

DNA a anunțat luni extinderea urmăririi penale în dosarul care îi vizează pe foștii șefi ai SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, dar și pe alți doi inculpați, pentru trafic de influență în cazul a trei inculpați și constituirea unuir grup infracțional organizat.

Potrivit unui comunicat al DNA este vorba de doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială.

Procurorii arată că, în cursul anului 2023, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.

Astfel, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.

„În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, respectiv contracte de consultanță”, arată DNA.

Procurorii precizează că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

În mai 2024, procurorii DNA au anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale față de cele patru persoane pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea, transmite Mediafax.

Potrivit Antena 3 CNN, în dosarul generalilor DNA a extins urmărirea penală pe numele lui Codlea, Dumbrava şi Trăilă şi pentru cazul primarului de la Rovinari. Procurorii DNA suspectează că şi în cazul lui Robert Filip s-a făcut trafic de influenţă, promițându-i şi lui optimizarea. S-a semnat contractul de 750 de mii de euro cu cabinetul de avocatură al lui Trailă, acesta, la rândul sau, a semnat contract de consultanţă cu Dumbrava şi Dumbravă cu Coldea aplicând aceeași rețetă ca la Hideg.

×