x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florian Walter se sustrage urmăririi penale şi a fost dat în consemn la frontieră

Florian Walter se sustrage urmăririi penale şi a fost dat în consemn la frontieră

06 Mai 2015   •   14:33
Florian Walter se sustrage urmăririi penale şi a fost dat în consemn la frontieră

 Omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubritate Romprest, se sustrage urmăririi penale, el fiind dat în consemn la frontieră, a anunţat miercuri Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct al DIICOT. 

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, liderul reţelei fiind omul de afaceri Florian Walter. 

"Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră", a spus Giorgiana Hosu. 

Ea a explicat că firma de salubritate Romprest folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajaţi la negru. 

Reprezentanţii legali ai acestor firme fantomă nu pot fi identificaţi sau şi-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria. 

Firmele fantomă mai erau utilizate şi pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziţie de fier vechi, achiziţii de cereale, creditări şi recreditări de societate. 

"Nu exista o evidenţă a personalului muncitor subcontractant, nu existau situaţii de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie, numărul de persoane sau calificarea acestora", a mai spus Hosu. 

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a arătat că, în numai două luni, compania Romprest a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societăţi comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegaţii. 

"A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv în demersul de finanţare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Aceşti bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăţi comerciale nerezidente din Canada şi SUA", a mai spus Giorgiana Hosu. 

Tot în acest dosar, este implicat şi patronul echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră. 

Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploieşti pentru audieri. 



agerpres.ro

×