x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Chilian a câştigat procesul cu Ministerul Culturii

Florin Chilian a câştigat procesul cu Ministerul Culturii

27 Feb 2009   •   00:00
Florin Chilian a câştigat procesul cu Ministerul Culturii

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, ieri seară, să dea câştig de cauză artistului Florin Chilian în procesul acestuia cu Ministerul Culturii şi compania de publicitate GMP, prin care cântăreţul reclama încălcarea drepturilor de autor.



Acţiunea lui Chilian a fost admisă în parte, deoarece compania GMP va plăti suma de 10.000 euro artistului, în timp ce acesta ceruse despăgubiri în valoare de un milion de euro.Decizia CAB poate fi atacată cu recurs.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, pe 7 februarie 2008, ca neîntemeiată, acţiunea în justiţie înaintată de artistul Florin Chilian, prin care solicita ca Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) să-i plătească daune de un milion de euro pentru încălcarea drepturilor de autor. MCC a lansat, pe 23 aprilie 2005, programul ''Mai bine o carte'', care avea ca scop încurajarea tinerilor de ''a se întoarce spre lectură''. Programul s-a derulat timp de un an şi a fost promovat prin intermediul unui spot publicitar realizat de firma GMP, care a folosit o parte din piesa ''Zece'', compusă şi interpretată de Florin Chilian. Motivul invocat de artist pentru a da în judecată MCC este acela că piesa ''Zece'' a fost folosită în campania ''Mai bine o carte'' fără acordul său, încălcându-i-se, astfel, drepturile de autor şi drepturile conexe. Pe lângă plata unor daune de un milion de euro, artistul mai dorea ca hotărârea instanţei să fie publicată integral în presă, pe cheltuiala MCC. La toate acestea se adăuga plata de către MCC a cheltuielilor de judecată. Fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, susţinea, în mai 2008, că instituţia pe care o conduce nu are nimic de-a face cu această problemă, dar, dacă artistul insistă să se judece cu ministerul, 'o poate face liniştit'. ''S-a trezit omul după doi ani că nu i s-au plătit drepturile de autor. Eu nu am ce să comentez, pentru că nu e o problemă a MCC. Relaţiile contractuale se stabilesc între autor şi producătorul clipului, iar MCC era un beneficiar. Dacă este cineva responsabil, este producătorul clipului de atunci, dar omul (Chilian - n.r.) induce tot timpul o stare de confuzie. Dacă a făcut acţiune, ne judecăm, dar este ca şi cum am trage cu tunul după ciori'', declara Adrian Iorgulescu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania