x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Chilian: “Mandria era tot ce nu călcase incă in picioare băsescul”

Florin Chilian: “Mandria era tot ce nu călcase incă in picioare băsescul”

de Dana Andronie    |    25 Ian 2012   •   13:49
Florin Chilian: “Mandria era tot ce nu călcase incă in picioare băsescul”

“Nu stiu sa existe pe pamantul asta un neam care sa-si sacrifice copiii cu o ravna mai dementa decat romanii', spune Florin Chilian. A iesit in strada in decembrie 1989 si in ianuarie 2012. “Diferenta o face faptul ca atunci eram pe strazi noi, copiii, in timp ce parintii nostri plangeau de pe margine si ne urau succesuri cu lacrimi in ochi'.

● Jurnalul National: Am inceput sa ne impotrivim unui destin de carpa?
● Florin Chilian: Daca ar fi atat de simplu!... Prin 2002, am inceput sa ma gandesc la albumul “Zece Porunci – Raport Despre Starea Natiunii 1989-2004'. Atunci, ca SI ACUM CRED Ca DE ACOLO INCEP TOATE, CU PRIMUL PAS. Adica de la alea tampit de firesti: sa nu minti, sa nu furi, sa nu preacurvesti... Ma bucur ca vad in piata foarte multi parinti decisi sa apere viitorul copiilor lor. Nu ma intereseza ca au ajuns sa fie cu spatele la zid pentru asta. Mereu copii au fost cei sacrificati. Asa sunau justificarile generatiilor: “Tre' sa fiu curva de om, ca doar am acasa copii, care tre' sa manance si gura lor. Asa ne justificam mereu lasitatile, tradarile si hotia. Si acum se mai practica... Dar am vazut in piata cativa batranei care mi-au spus ca raman sa moara pentru copiii lor. Nu stiu sa existe pe pamantul asta un neam care sa-si sacrifice copiii cu o ravna mai dementa decat romanii. Generatie dupa generatie, toate de sacrificiu, pregatite gata de taiere, chiar de catre parintii lor. Umbre, forme fara fond ale istoriei, fara idealuri, fara recunostiinta fata de marii oameni ai neamului. Poate ca asta se va schimba de acum. Vreau sa cred ca alienarea asta se va opri acum.

● Vom putea vreodata sa renuntam la umilinta, la ploconire, la sclavie?
● Ne-au vandut, de multa vreme, toti idiotii astia care se vad, dar mai ales aia care nu se vad... Am avut o viata interesanta si, la un moment dat, cand lucram intr-un loc, unde ii vedeam venind pe toti astia care acum zic ca au facut primii bani vanzand tv-ul color sau luand imprumut de la unchi 1.000 de lei, cu care a plecat la turci... Povestea este asa. Prin '93, la Cazino Victoria i-am cunoscut pe toti milogii lui "Papa" - n-am sa va spun cine este personajul asta care impartea sute de dolari, de la femeia de serviciu pana la ultima ospatarita sau bodyguard, asa cum vezi pe la cinema in filmele categoria B. N-am sa spun, fiindca este unul dintre oamenii care au facut si ceva bun pentru batranii abandonati... Atunci veneau si securistii, care cam tremurau. Putina lume isi mai aminteste ca Bucurestiul era ca mai toata Romania, era a arabilor care cumparasera cu banii jos cam tot, de la femei la fabrica de ace. Erau multe scandaluri cu arabii si ii intrebam pe securistii aia de ce lasa sa se intample asta cu noi? Tremurau si nu aveau raspunsuri, pana intr-o zi, cand au venit la cazino extrem de bucurosi. Se daduse ordinul prin '94 sau '95: “Recuperati Romania!'... Daca as fi stiut unde se va ajunge... Daca ai acum o afacere care merge, imediat vine un tampit, d-asta de SRI-st, care te obliga sa renunti la ea, care vrea sa o cumpere sau ti-o ia pur si simplu. Imi zicea un sofer de la o televiziune ca am omorat un lup care era sef si acum e toata haita pe noi!

● Sufletele de sluga, asa cum i-ai denumit pe romani prin 2007, au iesit in strada. Vor capata ceva?
● Da, au iesit in strada. Au rupt haturile de pe suflete. Eu am mai fost pe strada, pe 21 decembrie '89. Diferenta o face faptul ca atunci eram pe strazi noi, copiii, in timp ce parintii nostri plangeau de pe margine si ne urau succesuri cu lacrimi in ochi.
Sunt multi tampiti care imi spun ca-s pesimist. Inutil le spun ca e doar un realism rece, pe deplin constient si asumat. Dobitocii nu pricep. N-ar putea locui in tristetile mele nici o secunda. Noroc cu muzica!

"Cred in oamenii care ingheata batuti de jandarmi in pietele Romaniei"
● Ai iesit in piata, deci speri ca se poate schimba ceva in Romania. Cand crezi ca se va intampla minunea?
● Nu pot ajuta altfel decat mergand acolo, in piata. Oamenii se bucura si se simt protejati de aparitia oamenilor mai cunoscuti si spera ca astfel vor fi protejati de abuzurile jandarmeriei. Artistii, persoanele publice trebuie sa participe la proteste, mai ales pentru a proteja oamenii obisnuiti de abuzurile jandarmilor. Eu nu voi incerca sa cant sau sa compun pentru Piata Universitatii. Nu e nevoie sa o luam mereu de la capat, sa avem mereu un punct zero, ca doar nu suntem imbecili sau gupi - pestisorii aia cu memoria de 3 secunde. Demnitatea presupune, in primul rand, continuitate. Ce au scris Vali Sterian si Paturca e perfect. Nu avem ce sa mai reinventam. Trebuie doar sa ne asumam odata pentru totdeauna acele idealuri. Din pacate, ca de fiecare data, falnicii barbati ai scenelor romanesti se remarca prin absenta, curvasarie si prin desavarsita arta de a da limbi in curul oficialitatilor de dragul unui os aruncat in scarba pe la evenimentele organizate de primarii. Am fost in piata alaturi de o mana de om care, la o adica, cu ale ei 40 de kg era o mare spaima pentru animalele alea dezlantuite de la trupele speciale de interventie ale Jandarmeriei... Am iesit din emisie de la “Acces in direct' si am plecat in piata cu Simona Gherghe si cu alti cativa colegi de acolo. Ne-am intalnit cu Vlase de la Zob, care era cu iubita, si cu Dan Pirici, un foarte bun instrumentist. Nu ne-am dus acolo sa ne batem cu jandarmii, ci sa fim alaturi de oamenii din piata care degerau la propriu. Stiam din decembrie '89 si din 13/15 de "tacticile" jandarmilor de a incita pentru a justifica violenta interventiilor lor. Am fost anuntat de un prieten sa nu merg in piata pentru ca se pregatea ceva. Am intrat in direct si am anuntat asta si imediat un sef de la MI a facut o declaratie cum ca nuuu, nici vorba de asa ceva, pentru ca dupa doua ore sa asistam la abuzuri de neimaginat din partea jandarmilor... Am mai fost in piata alaturi de Oana Stancu si de d.na Hosu Longin...

● In cine crezi? Crezi ca tu poti schimba ceva?
● Sa cred in Adrian Nastase si in toti aceia care incearca sa se convinga ca nu are sens sa demisioneze in bloc intreaga opozitie?! Asta nu inseamna nimic altceva decat ca opozitia nu pune pret pe cei din strada, pe cei care i-au pus in situatia de a-si pune intrebarea asta, ca acei oameni chiar nu conteaza pentru ei si ca nu s-au gandit la ei nici macar o secunda. Abia asta m-a intristat, cand am inteles cat de putrezi sunt cu totii. Noroc cu Crin Antonescu care a prins "trenul"... Toata lumea zice ca nu am fi ajuns aici, daca Nastase n-ar fi fost asa de prost incat sa fie mult prea lacom. Asta asteptam si acum, sa bata cineva palma cu "serviciile" in spate?!... Daca este sa cred in cineva, cred in oamenii care ingheata batuti de jandarmi in pietele Romaniei si cred ca nici opozitia nu se simte prea bine, fiindca a inteles si ea forta prostilor. E un bun inceput!
Eu...? Nu stiu daca am facut tot ceea ce puteam face. Dar ceea ce fac, de ceva ani, fac cu toata inima. Eu chiar cred in dimensiunea militanta a artei, mai ales acum in vremurile astea, si in datoria de a spune regelui, indiferent care ar fi el, ca-i in curul gol. Adica am sa fiu mereu contra, si nu asa de nebun, ci pentru ca este unul dintre rosturile mele, pana cand le-o reusi "baietilor" vreun "accident", care sa mi se intample. Sper numai ca in servicii sa se trezeasca constiintele oamenilor de calitate, care sunt multi si pe care ii mai cunosc si eu. Doar n-or fi ramas numai maidanezi printre ei...! Atunci toti am fi prea de cacat!

Neam cu mintea scurta!
● Romania aflata in strada isi poate castiga viitorul?
● Viitor?! Hai sa va amintesc cate ceva: Daca nu-l lasa din brate securitatea pe Ceausescu, nu ar fi cazut. Corect?! Corect! Daca nu se intelegea cu serviciile, Basescu n-ar fi castigat alegerile si Nastase nu le-ar fi pierdut. Corect?! Corect! Daca nu-l lasa serviciile din mana pe Basescu, nu cade! Corect?! Corect! N-ati auzit nicodata astea sau le-ati auzit de prea multe ori?! Adica sunt singurul care vede ca Romania este condusa de o hunta militara! Va reamintesc ca SRI-ul ete militarizat, ca si SIE, si ca toate celelalte inca 6 sau 7 servicii secrete. Justitia si verdictele aiuritoare! Pai cine stie care judecator e manjit sau care procuror e drogat sau gay si apasa mereu pe butoane, ca doar nu eu va ascult telefoanele?! Daca nu te au la mana cu ceva, nu intri in politica. Asta e clar sau ma insel cumva?! “Dupa 1989 serviciile secrete romanesti nu au lucrat niciodata in folosul statului roman!" - a declarat Nicolae Ulieriu, purtator de cuvant al SRI. 42.000 de agenti! Mai mult decat in SUA, MEXIC si CANADA, la un loc! Securitatea avea 15.000.

Mai vrei viitor?!!! Doamnei Mona Pivniceru i-au aranjat un accident de masina, cand a devenit deranjanta... Si daca ar fi unicul exemplu! Pacat ca ati uitat de “procurorii sinucisi', precum Cristian Panait... Neam cu mintea scurta! Viitor zici?! In strada?!!! DA, vreau! Dar trebuie facuta curatenie. Asta a ajuns sa inteleaga si cancelariile occidentale. Si ei se lovesc de realitatile astea ale noastre, de care numai noi nu vrem sa ne amintim.

● Crezi ca aceste proteste vor scoate la lumina eroi adevarati sau doar personaje bune pentru divertismentul din show-biz-ul mioritic?
● Artistii romani?!!! Astia-s toti "apolitici". In marea lor majoritate, niste tarfe ieftine, curve fara talent, fara o arta pe care sa vrea sa o apere. Bieti impostori. Au aparut oamenii aceia, sa stii doar, ca ei nu-si spun eroi. Toti acei oameni care au inghetat 12 zile in piata sunt eroi, alaturi de tanarul locotenet al Armatei Romane - Alexandru Gheorghe, care a sters o parte din rusinea cu care se tot acopera armata de 22 de ani incoace. Toti acestia sunt eroi, dar eroi mai avem, si pe ei trebuie sa-i numesc. Unul este - Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din parlament. De el, care gireaza, de ani buni, dementa asta in care traim, ce spuneti? Alt erou este Cristian Diaconescu, actualul ministru de Externe. Crezi ca el nu stia ca este neconstitutionala numirea lui fara a trece prin comisiile din parlament. Crezi ca ar fi putut sa refuze?!: Cineva, glumind serios, se intreba daca nu cumva nu si-a rezolvat "problema" respectivul, stiind ca a plecat din PSD la PUNR santajat.

● Ce crezi ca mai poseda romanul de rand, in afara de saracie?
● Mandria! Orgoliul si vanitatea au fost scanteia care ne-a scos din casa. Nimic altceva! Nu hrana luata de la gura copiilor, nu scaderea salariilor, nu furtul pensiilor, nu lipsa medicamentelor. Toate astea au venit dupa. Mandria era tot ce nu calcase inca in picioare basescul. Romanii sunt mult prea rabdatori. Au tacut si au indurat toate, dar pana la mandrie! Mandria asta de a fi sarac, de a fi bolnav, de a fi furat... Daca nici asta nu au mai avut, atunci a iesit iuresul. Sa dea Dumnezeu sa nu mai uite romanii de mandria asta care i-a scos din casa. Tare bun e areul asta al demnitatii si nici nu doare prea tare nu?! Un exemplu nefericit este tanarul cu piciorul sectionat de un dement de jandarm care a tras in el, de la un metru, cu lansatorul de grenade fumigene. PNL-ul stie exact cine este, poate ni-l arata si noua, sa-l cunoastem. Un alt exemplu este batranul batut la Coltea si toti aceia alergati si batuti de vitele alea in uniforma comandata de slugi ale securitatii.

"Cred ca vor fi din ce in ce mai multi"
● Ce mesaj ai pentru presedinte?
● Pot cita din Piata Universitatii?!... Sigur ca pot! “Du-te dupa ma-ta si adu-ne flota!'

● Vor fi din ce in ce mai multi romani care vor protesta sau numarul lor va scadea pe zi ce trece?
● Imi spunea demult cineva, care a suferit ingrozitor de mult din cauza propriei mame si care inca mai poarta cicatricele raului in suflet: “Drumul pana la Dumnezeu si inapoi pe jos incepe intotdeauna cu primul pas!'. Cred ca vor fi din ce in ce mai multi in pofida frigului si a "aranjamentelor" serviciilor sau a jandarmilor. Piata Universitatii este numai primul pas!

● Petre Tutea spunea ca “Poporul roman este una din minunile lui Dumnezeu in marsul lui pe pamant'. Ce s-a ales de poporul roman?
● Tot Tutea spunea: "Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti'. De asemenea, mai spunea ca “Dumnezeu e roman. Sau daca nu, sunt impotriva lui!'. Ce alegem de aici? Romanii nu prea au ales pana acum, s-au cam lasat purtati de ce au decis mereu altii pentru noi. Nici acum nu e altfel, oricat oxigen ne-ar baga in plamani revolutia asta A4 de la Universitate. Mi-e frica sa nu se repete istoria si oxigenul asta sa nu care cumva sa ne ajunga pentru mult prea multe generatii. Piata Universitatii, toate pietele din Romania unde s-a respirat romaneste - asa cum i-ar fi placut lui Petre Tutea sa fie PRIMUL PAS, sa fie Manifestul “Crinului Alb' a generatiei parintilor nostri, asa cum a fost al generatiei din care ne priveste Petre Tutea...

×
Subiecte în articol: proteste florin chilian