x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, reţinut în cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei

Fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, reţinut în cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei

14 Mar 2012   •   10:38
Fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, reţinut în cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei

Gheorghe Rasvan Enache, fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, a fost retinut de procurorii Parchetului ICCJ pentru ucidere din culpa, vatamare corporala, distrugere, fals in inscrisuri si abuz in serviciu, fiind acuzat ca a instigat la intocmirea si la semnarea in fals a unor acte.

Gheorghe Rasvan Enache a fost retinut marti de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care il acuza de ucidere din culpa (o persoana) si vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in cazul exploziilor care au avut loc in 19 februarie, in Sighetu Marmatiei, se arata intr-un comunicat de presa de miercuri al Ministerului Public.

Infractiunile de care este acuzat Enache vizeaza perioada in care a indeplinit functii de conducere in aceasta firma, respectiv 2003 - februarie 2008.

Procurorii au cerut instantei Judecatoriei Sector 5 arestarea preventiva petnru 29 de zile a lui Gheorghe Rasvan Enache, propunerea urmand sa fie judecata miercuri.

Din probele administrate in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat ca in perioada 2005-februarie 2008, Enache, in calitate de administrator al SC Berg Sistem Gaz SA, "s-a implicat in mod direct in activitatea de falsificare a unor documente vizand receptia unor lucrari la reteaua de distributie a gazului in orasul Sighetu Marmatiei, implicare care a constat atat in instigarea la intocmirea unor acte in fals cat si la intocmirea si semnarea in fals a unor procese-verbale de receptie la sfarsitul anului 2005, 2006 si in 2007".

Potrivit procurorilor, Gheorghe Rasvan Enache a semnat, in calitate de presedinte al Comisiei de receptie, Procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor din 6 iunie 2007, prin care se atesta in mod nereal ca lucrarile executate la "infiintarea distributiei gaze naturale in municipiul Sighetu-Marmatiei" corespund proiectului de executie, caietelor de sarcini si legislatiei in vigoare.

Procurorii au inceput urmarirea penala si in cazul firmei Berg Sistem Gaz.

De asemenea, in acest dosar este cercetat si directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, Valer Faur, acesta fiind arestat preventiv in 8 martie. Recursul acestuia la decizia de arestare va fi judecat in 15 martie, la Tribunalul Bucuresti.

In 5 martie, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de dirigintele de santier Daniel Rasnoveanu si de Vasile Virlics, responsabil de lucrari in cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzati de ucidere din culpa (o persoana), vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii au luat in cazul lui Rasnoveanu masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 30 zile.

Totodata, pentru recuperarea prejudiciului produs in cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil detinut de Valer Faur, precum si asupra imobilului detinut de Vasile Virlics. (Mediafax)

×