x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostele cuptoare de var de la Breaza ar putea deveni hotel

Fostele cuptoare de var de la Breaza ar putea deveni hotel

de Nina Marcu    |    20 Feb 2011   •   15:03

Autorităţile prahovene – ar putea zice cineva – se cam întrec cu gluma. Sau au imaginaţie bogată…

După ce s-a discutat atât la nivel de localitate Telega, cât şi la judeţ, că închisorii Doftana ar putea să i se dea ca destinaţie aceea de hotel de lux, acum se mai vrea contruirea a încă unui astfel de aşezământ. Nici mai mult, nici mai puţin sunt gata să se transforme în hotel fostele cuptoare de var de la Breaza.

Aici s-au amenajat la începutul primilor ani de după 1900, cele dintâi vărării de pe Valea Prahovei. Au funcţionat cu motoarele turate la maximum până după revoluţie. Apoi cuptoarele au fost abandonate.

Moştenitorii celor cu vărăria nu s-au arătat prin zonă, ca să revendice aceste construcţii cilindrice. Dar, s-au găsit unii care au venit la primărie şi şi-au manifestat dorinţa de a cumpăra cuptoarele.

Explicaţia lor a fost năucitoare: vor să amenajeze în lăuntrul cuptoarelor camere pentru turişti. Ba, mai mult, intenţionează să transforme întreaga vărărie în complex hotelier, atracţia constând tocmai în ineditul locaţiei. Dacă unii au făcut o cabană într-o tocitoare, de ce n-am avea şi un hotel în cuptoarele de var?… Autorităţile şi-au luat permisiunea să delibereze asupra acestei propuneri.

×