x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fosti sefi ADS, pe mana procurorilor

Fosti sefi ADS, pe mana procurorilor

de Violeta Fotache    |    09 Mai 2006   •   00:00
Fosti sefi ADS, pe mana procurorilor

Tot mai multe plangeri penale ajung pe masa procurorilor. Recent, Parchetul instantei supreme a fost sesizat de Ministerul Agriculturii pentru a cerceta transferurile de terenuri suspectate a fi ilegale, operate de fosti directori generali ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS).

Ministerul Agriculturii a identificat mai multe asemenea actiuni ale celor care de-a lungul vremii s-au aflat in functii la ADS. Unul dintre cazurile cu care a fost sesizat parchetul priveste transferul ilegal catre Primaria Sacele, judetul Constanta, al mai multor terenuri apartinand comunei Corbu. Operatiunea s-a desfasurat in baza unui Protocol semnat cu ADS in 2001, Primaria comunei Sacele intrand in posesia mai multor terenuri agricole administrate de societatea Semlact si care urmau sa fie retrocedate in baza legilor fondului funciar.

NEREGULI. O parte din terenurile cu pricina avea o suprafata in "Protocol" si cu totul alta in procesul-verbal de delimitare. Ambele acte au fost semnate de reprezentanti ai ADS, printre care se numara fostul director general al Agentiei, Andrei Ion. Din partea Primariei Sacele apare semnatura edilului din acea vreme, Ion Nita. In plus, la control a reiesit faptul ca Primaria Sacele nici nu ar fi avut dreptul sa intre in posesia unei suprafete de 330 de hectare din terenuri, deoarece aceasta nu se afla pe raza teritoriala administrativa a localitatii Sacele, ci a comunei Corbu. "In Corbu, oamenilor li se emisesera titlurile de proprietate pe acele terenuri, iar ADS l-a luat si l-a transferat", ne-au spus surse autorizate din cadrul Ministerului Agriculturii.

ANULARE. Un protocol similar intre ADS si Primaria Sacele a fost incheiat si in 2004, semnat de ex-seful ADS Corneliu Popa, pentru un teren mult mai mare. 729,5 hectare amplasate pe raza teritoriala a comunei Corbu au fost trecute in proprietatea privata a Consiliului Local Sacele. Protocolul a fost facut cu patru zile inainte de primul tur al alegerilor din 2004, potrivit surselor noastre. Terenul era destinat retrocedarii catre proprietar, dar Consiliul, in mai 2005, a hotarat "lotizarea" si a incercat sa-l vanda prin "licitatie publica" cu acces "limitat". Autoritatile vor incepe procedurile de anulare a acestor acte. Informatiile ne-au fost confirmate ieri dupa-amiaza de directorul Corpului de Control, Gheorghe Tinel.

PLANGERI PENALE DIN AREST
Suparat de "mafia" din Agentia Domeniilor Statului, afaceristul Alecu Chitaru (foto), care l-a injunghiat pe presedintele ADS, Barna Tanczos, chiar in biroul acestuia, si-a atacat victima si pe cai legale. Arestat, ieseanul a depus si el o plangere impotriva sefului ADS, pe care il acuza ca ar avea interese in legatura cu terenurile societatii Cotnari. Alti reclamati: adjunctul lui Tanczos, Adrian Stan, deputatul Relu Fenechiu, prefectul Radu Prisacaru si subprefectul Florin Ungureanu.

×
Subiecte în articol: observator săcele