x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul antrenor al lui Cozma: “Am visat moartea lui Marian în noaptea crimei!”

Fostul antrenor al lui Cozma: “Am visat moartea lui Marian în noaptea crimei!”

de Istvan Deak    |    11 Mar 2013   •   20:53
Fostul antrenor al lui Cozma: “Am visat moartea lui Marian în noaptea crimei!”
Ivan Sztojka, condamnat pentru uciderea handbalistului român, vrea să se înscrie la gimnaziu
Au trecut patru ani şi o lună de la moartea handbalistului român Marian Cozma, înjunghiat mortal în faţa localului Patriota din localitatea ungară Veszprem. Chiar dacă ucigaşii au fost condamnaţi definitiv şi îşi ispăşesc pedepsele după gratii în închisori de maximă siguranţă, familia lui Marian solicită daune materiale în cadrul unui proces care se desfăşoară de aproape un an la Tribunalul Budapesta. Citat în calitate de martor, fostul antrenorul al lui Marian Cozma de la MKB Veszprem, Lajos Mocsai, actual selecţioner al naţionalei Ungariei, a făcut mărturii şocante despre modul în care a aflat despre decesul handbalistului român.
 
Aproape de necrezut
“A fost o experienţă foarte ciudată. Dacă nu mi s-ar fi întâmplat chiar mie, nici nu aş crede aşa ceva. În acea noapte m-am trezit în jurul orei 2:00, am ieşit la baie şi trebuit să îmi scot tricoul fiindcă eram complet transpirat. Am avut două vise legate de decese şi oameni vânaţi. În jurul orei 06:30, fata mea m-a trezit spunându-mi că sunt căutat cu insistenţă. Eu am întrebat-o direct: 'A murit Cozma? Ea, şocată, m-a întrebat de unde ştiu. Am încercat să îi explic că asta am visat în acea noapte'”, a rememorat Mocsai.

Atmosferă de “război civil”
Fostul antrenor al lui Marian Cozma susţine că în ziua de 8 februarie 2009 a fost o atmosferă de “război civil” în Veszprem. “S-a perpetuat o stare de teamă generală în rândul handbaliştilor. Trei stranieri au fost atacaţi într-o noapte, doi răniţi grav, unul ucis. Handbaliştii, mai ales cei străini, se temeau pentru vieţile lor. M-am simţit responsabil pentru ce s-a întâmplat. Un tată mi-a încredinţat fiul lui, iar eu nu pot să îl dau înapoi. Eu am fost primul care a trebuit să discute cu familia Cozma. L-am îmbrăţişat pe Petre Cozma şi am încercat să nu amplific starea de şoc”, îşi aduce aminte tehnicianul maghiar.

Cea mai grea perioadă din carieră
Cât priveşte soarta echipei de handbal din Veszprem după dispariţia lui Marian Cozma, Mocsai consideră că a fost cea mai grea perioadă din cariera sa. “S-a pus problema dacă amânăm meciul de Liga Campionilor cu Ademar Leon, o forţă a campionatului iberic. O eliminare prematură ar fi adus pagube de milioane şi punea viitorul clubului în pericol. Eu am cerut să jucăm. Echipa nu putea prelucra o asemenea tragedie decât antrenându-se şi jucând. Vânaţi de vreo 60 de fotoreporteri, am decis să duc echipa într-un loc secret şi să vorbim despre cele întâmplate. Persista starea confuză de nesiguranţă. Energia dată de prezenţa spirituală a lui Marian ne-a purtat spre victorie. A contat foarte mult că, în ciuda recomandărilor să evităm acest lucru, am decis ca toată echipa să fie prezentă la înmormântarea lui Marian de la Bucureşti. Asta se întâmpla  vineri, meciul cu Ademar era duminică. La finalul ceremoniei i-am promis lui Petre Cozma că vom câştiga meciul. Când Petre Cozma ne-a spus că şi-a pierdut băiatul, dar a câştigat alţi zece băieţi, am ştiut că această echipă nu poate fi învinsă în meciul din acea duminică. Şi am câştigat. A fost cel mai greu meci al carierei mele”, a declarat Mocsai, citat de Pro4.

Un handbalist excepţional

Fostul antrenor al lui Mkb Veszprem a fost citat ca martor pentru a putea evalua valoarea financiară a unui jucător de anvergura lui Marian Cozma. “În calitate de antrenor, pot spune că Marian a fost un handbalist excepţional. L-aş cataloga de clasă internaţională, care se afla pe drumul cel bun pentru a deveni unul de rang mondial. Era un jucător capabil să marcheze în clipele critice ale unei partide şi să decidă soarta lor de unul singur, în momente în care însuşi antrenorul nu mai credea că este posibil. Cota sa de piaţă era în continuă creştere, în condiţiile în care juca constant la nivel înalt şi era ferit de accidentări. Un astfel de jucător era visul oricărui antrenor”, a subliniat Mocsai.

Cam cât valora în bani?
Rugat de avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, să încerce să evalueze concret valoarea financiară a handbalistului, Mocsai a replicat: “pe baza carierei mele de mai multe decenii şi a experienţei mele din Bundesliga, pot spune că un jucător de valoarea lui Cozma putea atinge un contract anual de 300-350.000 de euro, la care mai putem adăuga contracte de publicitate şi o cotă parte în eventualitatea unui transfer”. “Contractul lui Marian la Veszprem nu a fost public, deci nu ştiu suma exactă. Ce pot să spun însă este că valoarea lui Marian Cozma este nepreţuită”, a încheiat Mocsai. Procesul va continua în aprilie cu noi depoziţii.

Ivan Sztojka vrea la Curtea Constituţională

Singurul inculpat condamnat pentru uciderea lui Marian Cozma care nu se poate împăca cu sentinţa dictată este Sztojka Ivan. Cu o versiune fantezistă a evenimentelor, acesta şi-a mandatat avocatul să încerce să redeschidă cazul la Curtea Constituţională a Ungariei. “Noi sărbătoream ziua cumnatului meu, ceilalţi sărbătoreau naşterea unui copil. Noi nu ştiam că cei din grupul advers erau handbalişti. A fost un motiv banal care a dus la această tragedie. În timp ce dansa, Cozma l-a împins pe naşul de botez al fiului meu. Acesta l-a îmbrâncit pe handbalist, însă Marian a replicat rapid şi l-a lovit. S-a iscat o bătaie, au zburat sticle, iar localul a început să se golească. Scandalul a continuat şi pe stradă. Eu am încercat să aplanez conflictul când am fost atacat de unul dintre handbalişti. După ce a rupt tricoul de pe mine, am fugit la etaj să cer ajutorul prietenilor. Până m-am întors, tragedia se petrecuse, Cozma zăcea la pământ. Camerele video pot confirma versiunea mea. Ulterior am aflat de la televizor cine era victima. În momentul în care am aflat că sunt căutat de poliţie, m-am prezentat în calitate de martor la o secţie de poliţie. Am fost audiat timp de 7 ore, apoi m-au arestat. Dacă nu ar fi existat acel cuţit, acum nu aş fi arestat”, spune Sztojka pentru BorsOnline.

Condamnat la 16 ani
Judecătoria Veszprem l-a condamnat pe Ivan Sztojka la 20 de ani de închisoare. Curtea de Apel Gyor i-a redus pedeapsa la doar 8 ani, în timp ce Curtea Supremă de Justiţie, Kuria, l-a condamnat definitiv la 13 ani pentru complicitate la uciderea lui Marian Cozma, la care s-au adăugat alţi 3 ani pentru vătămare corporală gravă. “Kuria m-a condamnat definitiv la 16 ani pentru omor şi vătămare corporală. Dacă regret? Nu am ce să regret, fiindcă nu am fost de faţă în momentul înjunghierii. Îmi pare rău că s-au terminat lucrurile aşa”. Cât despre planurile sale în următorii 12 ani,  Sztojka vrea să se înscrie la gimnaziu. “Nu mi-a plăcut niciodată să învăţ. Am preferat să muncesc pe câmp împreună cu familia mea. Sunt vizitat frecvent de părinţii mei, de soţia mea şi de cele două foste concubine. Primesc pachet destul de des. Am doi copii cu nevasta mea şi câte unul cu fiecare concubină. Detenţia este extrem de severă. Nu mă pot deplasa decât încătuşat şi doar în prezenţa a doi gardieni. Acum citesc cărţi pe teme psihologice ca să înţeleg oamenii mai bine. Din toamnă poate încep gimnaziul”, s-a confesat Sztojka.

×
Subiecte în articol: marian cozma