x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul diplomat în Singapore Silviu Ionescu, condamnat la şase ani de închisoare cu executare

Fostul diplomat în Singapore Silviu Ionescu, condamnat la şase ani de închisoare cu executare

de Agerpres    |    13 Feb 2014   •   23:33
Fostul diplomat în Singapore Silviu Ionescu, condamnat la şase ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) l-a condamnat, definitiv, la şase ani de închisoare cu executare pe fostul diplomat român în Singapore, Silviu Ionescu, într-un dosar în care este acuzat că a produs două accidente auto, pe 15 decembrie 2009, în urma cărora o persoană a decedat, iar alte două au fost rănite.

Magistraţii au admis recursul Parchetului şi au majorat pedeapsa de trei ani de închisoare stabilită de Judecătoria Sectorului 3 din 27 martie 2103.

Silviu Ionescu a primit şase ani de închisoare pentru ucidere din culpă, doi ani şi jumătate pentru vătămare corporală din culpă şi patru ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.

Din pedeapsa rezultată de şase ani de închisoare se va scădea perioada când acesta a stat în arest preventiv, respectiv 8 mai - 25 noiembrie 2010.

Potrivit anchetei întreprinse de procurorii Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, în jurul orei 3,10, Silviu Ionescu, în timp ce conducea în oraşul Singapore un autoturism aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersecţie semaforizată două persoane, în vârstă de 30 şi 24 de ani, care traversau regulamentar strada.

Diplomatul român a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident, soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Silviu Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând autoturismul într-o zonă industrială a oraşului Singapore, au stabilit procurorii.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni.

Concluziile raportului medico-legal întocmit în cauză au relevat că victima primului accident, în vârstă de 30 de ani, a decedat la trei zile după producerea evenimentului, din cauza unei hemoragii intracraniene şi contuzii cerebrale cu fractură de craniu, leziuni ce au putut fi produse în impact.

Cea de-a doua victimă a primului accident a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de îngrijiri medicale, fiind de natură a determina infirmitate şi au pus în primejdie viaţa victimei.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul a fost sustras din faţa Ambasadei României după ora 2,00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare locale, potrivit procurorilor.

Procurorii din Singapore au descoperit că Silviu Ionescu a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

La dosar există declaraţia unui martor, Ae Ree, care spune că Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabilă de alcool înainte de a se urca la volanul maşinii ambasadei.

De altfel, procurorii din Singapore susţin că, în momentul în care diplomatul român a sunat la numărul de urgenţă 999, el a dat dovadă de incoerenţă, fapt ce atestă că acesta consumase băuturi alcoolice.

Anchetatorii din Singapore nu au putut proba această acuzaţie, 'întrucât inculpatul s-a prevalat şi s-a bucurat de imunitate diplomatică'.

După producerea accidentului, Silviu Ionescu a părăsit sub un fals pretext statul Singapore, încălcând procedurile existente şi asigurându-se că nu vor exista piedici în demersul său.

Astfel, secretara Ambasadei României din Singapore, Maria Truşcă, soţia şoferului diplomatului, le-a declarat procurorilor că Silviu Ionescu a întocmit, pe 17 decembrie 2009, două documente pe care urma să le transmită Ministerului de Externe din Singapore şi celui din România, prin care îşi anunţa plecarea din Singapore. Diplomatul a cumpărat în grabă un bilet de avion cu destinaţia România, după care i-a solicitat secretarei să transmită cele două documente după ora 23,00, când el era deja îmbarcat în avion.

Practic, diplomatul nu a aşteptat aprobarea privind părăsirea postului din partea autorităţilor române, aşa cum cere regulamentul.

Pe 8 mai 2010, Silviu Ionescu a fost arestat în România, după ce procurorii Parchetului General l-au acuzat că a încercat să influenţeze declaraţiile unor martori, fiind eliberat ulterior din arest.

×
Subiecte în articol: silvian ionescu