x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia din închisoare

Fostul şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia din închisoare

09 Noi 2010   •   00:00
Fostul şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia din închisoare

Harold James Nicholson, un fost şef al biroului CIA în România, care în 1997 a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru spionaj, a recunoscut că a spionat din nou pentru Rusia, dintr-o închisoare din Oregon, prin intermediul fiului său.



"Harold Nicholson, unul dintre oficialii cu cel mai înalt rang din cadrul CIA condamnaţi vreodată pentru spionaj, l-a trimis pe fiul său pe tot globul să încaseze (sume) datorate pentru activităţi trecute de spionaj de la agenţi ruşi (...). El a mărturisit că a utilizat această schemă pentru a profita, în continuare, de pe urma activităţilor sale de spionaj, din închioare", a declarat asistentul Procurorului General pentru Securitate Naţională, David Kris.

Nicholson a pledat vinovat, luni, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Autorităţile afirmă că a reuşit să îşi continue activităţile ilegale din închisoare, prin intermediul fiului său.

Documente judiciare prezintă "povestea unei trădări la scară largă", comentează ABC News, adăugând că Nicholson şi-a trădat ţara şi fiul, dar acesta s-a întors împotriva lui. Potrivit autorităţilor, el avea un viitor promiţător în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), fiind numit şef al biroului Agenţiei în România. A predat contra-spionaj la Academia Agenţiei, cunoscută şi sub numele "The Farm", şi a avut acces la cele mai sensibile informaţii.

Însă cheltuielile sale exagerate au atras atenţia, iar în 1997 a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru vinderea identităţii unor agenţi americani care operau în Rusia, pentru suma de 180.000 de dolari. El este acuzat că în 2006 l-a înrolat pe fiul său, Nathaniel, în vârstă de 25 de ani, pe care l-a antrenat după regulile CIA, într-o altă schemă de spionaj. În timpul unor vizite la închisoarea din Oregon, între 2006 şi 2008, el i-a dat fiului său informaţii secrete, culese cu ani în urmă, şi i-a cerut să le dea ruşilor.

Pentru a se întâlni cu agenţi ruşi, Nathaniel a călătorit la San Francisco, Ciudad de Mexico, Lima (Peru) şi Nicosia (Cipru). La aceste întâlniri, el le-a predat ruşilor informaţiile culese de tatăl său şi a încasat sume de bani în contul unor activităţi de spionaj ale acestuia din trecut. El a oferit o parte din aceste sume membrilor familiei, dar în 2009 s-a întors împotriva tatălui său, depunând mărturie contra acestuia.

James Nicholson a pledat vinovat luni la acuzaţia că a acţionat ca "agent al Rusiei" şi conspiraţie în vederea comiterii unor operaţiuni de spălare de bani la nivel internaţional, relatează postul ABC News, citat de Mediafax. Potrivit unei înţelegeri încheiată în închisoare, procurorul şi avocaţii lui Nicholson vor cere o pedeapsă de opt ani de închisoare, în prelungirea celei pe care o ispăşeşte în prezent. Se aşteaptă ca Nathaniel Nicholson să fie condamant la o pedeapsă mai puţin aspră, în schimbul cooperării sale.

×
Subiecte în articol: observator