x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator France Presse, despre „săptămâna de foc” dinaintea referendumului

France Presse, despre „săptămâna de foc” dinaintea referendumului

de Marina Constantinoiu    |    25 Iul 2012   •   06:49
France Presse, despre „săptămâna de foc” dinaintea referendumului

Romania a intrat luni in linie dreapta inaintea referendumului din 29 iulie pentru destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, acuzat de majoritatea de centru-stanga ca a incalcat Constitutia, o consultare populara a carei rata de participare va fi cruciala, comenteaza agentia France Presse.

Agentia franceza subliniaza faptul ca sondajele de opinie dau 'DA'-ul la referendum ca sigur castigator, cu 68% dintre intentiile de vot, dar reaminteste ca referendumul nu va fi validat decat daca peste 50% dintre electorii inscrisi pe liste, adica 9,1 milioane de persoane, se prezinta la urne, o rata de participare pe care analistii o apreciaza drept dificil de atins intr-o tara in care delasarea si nemultumirea domnesc printre votanti. 'Impusa de Curtea Constitutionala si sprijinita de Comisia Europeana, care a criticat dur saptamana trecuta atingerile aduse de Guvern la adresa statului de drept, de la declansarea procedurilor de destituire a presedintelui, aceasta conditie a constrans Uniunea Social-Liberala la putere la o batalie apriga pentru a convinge romanii sa-si exprime votul', noteaza AFP, care citeaza o declaratie data de premierul Victor Ponta cotidianului Jurnalul National referitoare la participarea la vot. 'Chiar daca este vara, sunt convins ca romanii nu vor lasa sa se risipeasca aceasta sansa', a spus Ponta in interviul acordat luni Jurnalului National.

France Presse reaminteste si ca dupa ce a ezitat sa ii incurajeze pe sustinatorii sai sa voteze 'NU' sau sa le recomande sa nu participe la 'o farsa pusa in scena de USL', PDL s-a orientat in cele din urma spre a doua optiune. Basescu nu a fost de aceeasi parere, scrie AFP, care citeaza o declaratie oferita de acesta Hotnews:'Inteleg sensibilitatea celor care nu vor sa participe la vot. Daca n-as fi manat de dorinta ca Romania sa-si recapete rapid credibilitatea in sanul Uniunii Europene, as fi indemnat si eu la abtinere de la vot', a declarat Basescu.

In acest context, AFP citeaza opinia sociologului Mircea Kivu, potrivit caruia 'mesajul transmis de PDL va reduce rata de participare la vot. Dar va reduce si partea de ‚NU’ in rezultatele finale'. 'Ceea ce va ridica problema legitimitatii unei reveniri la butoane a lui Basescu, in cazul in care referendumul este invalidat din cauza absenteismului, dar majoritatea celor prezenti au votat ‚DA’', comenteaza France Presse.

×