x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator France Presse: Luptă în jurul referendumului în România afundată în criză

France Presse: Luptă în jurul referendumului în România afundată în criză

de Istvan Deak    |    06 Aug 2012   •   15:26

Situatia din Romania continua sa fie prezenta in paginile presei internationale, inclusiv la Radio China International, cu atat mai mult cu cat la Bucuresti a fost anuntata si o remaniere guvernamentala.

Pentru agentia France Presse, criza politica din Romania "s-a inflamat luni, in jurul referendumului privind destituirea presedintelui, ministrul de Interne demisionand in urma a ceea ce a numit presiuni 'inacceptabile', iar Curtea Constitutionala adresand o precizare Guvernului care a fost remaniat'. "De peste o luna, Romania traieste un razboi fara menajamente intre – de o parte coalitia de centru-stanga, la putere din mai, Uniunea Social-Liberala (USL), condusa de premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu – si de alta, tabara presedintelui de centru-dreapta suspendat, Traian Basescu', scrie AFP.

"USL a lansat la inceputul lui iulie o procedura de destituire a lui Basescu, foarte nepopular in tara, atragandu-si furia Uniunii Europene in privinta metodelor apreciate drept 'atingeri aduse statului de drept'. Dar la o luna de la suspendarea lui Basescu si in ciuda organizarii unui referendum care ar fi trebuit sa puna capat bataliei, lupta in jurul rezultelor scrutinului de la 29 iulie este mai feroce decat niciodata. Ea s-a tradus luni in demisia ministrului de Interne Ioan Rus, organizatorul acestui scrutin, ceea ce a antrenat o remaniere in profunzime a Guvernului', noteaza agentia franceza de stiri, care a fost preluata si de cotidianele Le Parisien si Le Nouvel Observateur.

De la Atena, cotidianul To Vima noteaza ca la 31 august va fi pronuntata decizia Curtii Constitutionale cu privire la validitatea referendumului pentru destituirea presedintelui tarii. "Decizia este grabita cu aproape doua saptamani, intr-o incercare de a scoate tara din situatia incerta in care se afla, care, fara indoiala, impovareaza pozitia ei pe piete. Anuntul Curtii a provocat din nou deprecierea leului romanesc in raport cu euro', adauga cotidianul grecesc.

Cotidianul spaniol El Mundo scrie despre o Romanie paralizata de luptele pentru putere, subliniind ca relatia inghetata din cadrul puterii mentine tara intr-o stare care face aproape imposibila guvernarea. Romania continua sa se afle in criza si se asteapta o crestere minima a economiei sale in acest an. Conform expertilor citati de ziar, Romania are nevoie sa intreprinda reforme importante - precum cea din sectorul sanitar, un sector avid de investitii si care are nevoie sa atraga fonduri europene, insa convulsiile politice pun in dificultate aceste masuri.

"La fel ca in cazul unui cuplu aflat in conflict, dar obligat sa se inteleaga, relatia inghetata a tandemului aflat la putere in Romania mentine tara intr-o situatie aproape neguvernabila', scrie El Mundo. Ziarul reaminteste ca acest an a inceput cu proteste de strada violente impotriva masurilor de austeritate ale Guvernului PDL, partid care s-a reorganizat dupa ce Executivul a fost rasturnat de o motiune de cenzura a opozitiei, iar noul Executiv al USL, absorbit de o lupta politica feroce, nu a avut timp sa guverneze.

"In timp ce a cerut majoritatii social-liberale, care a initiat in Parlament procedura de demitere, sa lucreze impreuna cu el, Basescu a lansat cuvinte dure la adresa Guvernului: 'Cei care au organizat aceasta lovitura de stat trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului', dupa cum l-a citat agentia EFE. El insusi a recunoscut ca societatea romaneasca este profund divizata in urma referendumului, existand si multi care s-au declarat impotriva acestuia. Un numar de 15.000 de persoane si-au manifestat sprijinul pentru referendum cu cateva zile inaintea votului', scrie El Mundo.

El Mundo mai scrie ca Basescu are o extraordinara putere de convingere. Aceasta a fost dovedita mai intai in fata bucurestenilor al caror primar a fost. El a obtinut mandatul de presedinte seducand electoratul cu ideea ca reprezinta ruptura fata de vechile obiceiuri ale ex-comunistului Ion Iliescu. Ziarul spaniol reaminteste ca in anul 2007 Basescu a mai trecut cu succes printr-un referendum pentru destituirea sa si sustine ca el a reusit sa duca tara in UE in acelasi an, fara sa spuna nimic despre faptul ca negocierile de aderare la UE au fost incheiate inaintea investirii sale in anul 2004.

Referendumul din Romania s-a transformat in circ, titreaza Magyar Hirlap, amintind de decizia Curtii Constitutionale de devansare a datei pronuntarii in cazul referendumului. Si Le Nouvel Observateur se opreste asupra subiectului, subliniind ca "Romania ramane in incertitudine in privinta destituirii presedintelui", prelungind criza politica care zguduie tara de peste o luna.

In Knoxville News Sentinel putem citi o paralela intre situatia politica din Romania si cea din SUA, cu titlul "Romania, instructiva pentru promisiuni mari", in care se subliniaza ca "Romania este un avertisment sumbru al tendintei in criza ca politicienii sa se joace cu nerusinare si egoism cu insecuritatile noastre, facand promisiuni pe care nu le pot respecta. Dincolo de politica, Romania se zbate din cauza promisiunilor facute de guvernele anterioare."

"Esecul Uniunii Europene de a solutiona criza euro distruge Grecia, Italia si Spania, dar macina si democratiile mai slabe din Europa de Est. Cel mai recent exemplu este Romania, unde are loc o lupta acerba pentru putere, care a dus la un referendum inca nefinalizat de destituire a presedintelui Traian Basescu', comenteaza, la randul sau, agentia Bloomberg.

In opinia Bloomberg, premierul roman Victor Ponta procedeaza asemanator cu liderul populist al Ungariei invecinate, premierul Viktor Orban, care a incercat sa preia controlul asupra Bancii Centrale si altor institutii. "Orban si Ponta si-au atras mania UE pentru schimbari care risca sa distruga ani de efort de construire a unor institutii democratice in foste state comuniste. Luna trecuta, Comisia Europeana i-a prezentat lui Ponta o lista cu 11 cerinte pentru corectarea derapajului autoritar. Acesta a afirmat ca le va respecta, chiar in conditiile in care desfasoara ceea ce el numeste o 'reasezare democratica' in Romania. Suntem sceptici', noteaza autorii articolului difuzat de Bloomberg.

Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol ABC, premierul roman Victor Ponta declara ca, pentru a se realiza cat mai repede reformele, "tara trebuie sa scape intai de toate de presedintele Traian Basescu'. ,,Desi intelege spaniola si vorbeste franceza, Ponta prefera ca interviul sa aiba loc in engleza pentru ca 'in aceste vremuri atat de speciale, trebuie sa fie precis in vorbire'', noteaza ziarul ABC. "Liderul socialist Victor Ponta a venit la putere in luna mai si, in numai trei luni, s-a cufundat intr-o colosala lupta politica, derivata din infruntarea sa cu presedintele, liderul de centru-dreapta, Traian Basescu, infruntare care a divizat tara si a suscitat critici aspre din partea Uniunii Europene', scrie ABC. Intrebat ce va face in cazul in care judecatorii Curtii Constitutionale ii vor restitui presedintelui functia, Ponta a declarat:'Din punctul meu de vedere, relatia va fi foarte dificila, pentru ca Basescu a fost mereu foarte critic fata de mine. Sper sa nu blocheze reformele structurale pe care imi propun sa le realizez. Dar in orice caz, in noiembrie vor avea loc alegeri legislative iar daca poporul ne sprijina masiv, asa cum speram, nu va avea incotro decat sa le accepte. Criza nu ne afecteaza, dimpotriva, oamenii ne dau dreptate'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×