x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frank Timiş se declară victimă a unei "vânători de vrăjitoare"

Frank Timiş se declară victimă a unei "vânători de vrăjitoare"

de Veronica Micu    |    10 Ian 2010   •   00:00
Frank Timiş se declară victimă a unei "vânători de vrăjitoare"

Controversatul om de afaceri de origine română Frank Timiş a lansat, astăzi, un atac dur la adresa autorităţilor de reglementare bursiere din Londra, afirmând că acestea au lansat o "vânătoare de vrăjitoare" împotriva sa, prin amenda record aplicată în urmă cu două luni companiei Regal Petroleum.



O comisie disciplinară a bursei AIM (Alternative Investment Market) din Londra a ajuns, în noiembrie 2009, la concluzia că Regal Petroleum a transmis, timp de doi ani în care a fost condusă de Timiş, informaţii false sau incomplete bursei londoneze care au determinat creşterea cotaţiei companiei de peste şase ori, provocând în final investitorilor pierderi de "sute de milioane de lire".

În baza acestui raport, autorităţile britanice au amendat Regal Petroleum cu 600.000 lire sterline (670.000 euro), cea mai mare sancţiune aplicată vreodată unei companii listate pe piaţa AIM a bursei de la Londra.

"Să fim realişti. Până anul trecut AIM nu avea reguli. Au avut o serie de lovituri mari şi acum încearcă să îmbunătăţească situaţia, cu mine drept ţap ispăşitor", a declarat Timiş pentru Sunday Times. El continuă să susţină nu a făcut nimic incorect în timpul cât a condus Regal Petroleum, afirmând că "este un tribunal de canguri".

Timiş se află în ultimele etape de pregătire a listării companiei de exploare petrolieră African Petroleum, dar AIM vrea să oprească planul, în cazul în care omul de afaceri se află la conducerea companiei. Listarea ar evalua African Petroleum la 700 milioane de dolari, a spus Timiş.

"Nu m-au chemat să mă întâlnesc cu ei. Din câte ştiu, putem continua. Probabil mă consideră un monstru mâncător de copii. Este o vânătoare de vrăjitoare. Întotdeauna am fost cinstit cu investitorii. Poate la Regal promovarea a fost prea puternică, dar se baza pe dovezi", a susţinut Timiş.

El a arătat că Mirabaud Securities, brokerul African Petroleum, a atras în numai patru zile angajamente de 200 de milioane de dolari din partea investitorilor, pentru listarea companiei în următoarele câteva săptămâni.

Dacă bursa londoneză nu va dori listarea African Petroleum, Timiş se va orienta spre alte burse, poate în Toronto sau Hong Kong.

Omul de afaceri a beneficiat în ultimii 15 de sprijinul unor bănci importante precum Goldman Sachs, JP Morgan şi Macquarie. Săptămâna trecută, China Railway Materials Commercial Corporation a convenit preluarea a 12,5% din altă companie deţinută de Timiş, Africa Minerals, care dezvoltă un minereu uriaş de fier din Sierra Leone, pentru 153 milioane lire sterline. În 2003, Timiş a investit 30 de milioane de dolari din fonduri proprii în această companie, care valorează în prezent 1,4 miliarde dolari şi este cel mai important operator minier listat la AIM.

Timiş (46 de ani) şi-a construit singur averea, după ce a părăsit România la 16 ani şi a ajuns să lucreze în vestul Australiei, în domeniul mineritului. Ulterior, Timiş a construit companii în Kazahstan, România şi vestul Africii, iar pe unele le-a listat la Londra.

După propriile calcule, Timiş este miliardar, dar un top al bogaţilor în 2009, realizat de Sunday Times, îi evaluează averea la 84 de milioane de lire sterline. El deţine un avion personal şi o casă în Knightsbridge, Londra.

Timiş, condamnat de două ori la începutul anilor '90 pentru posesie de heroină cu intenţie de vânzare, a fondat Regal Petroleum în 1996, listând-o pe piaţa AIM în 2002.

Omul de afaceri a demisionat de la conducerea Regal Petroleum în urma furiei investitorilor, după ce un zăcământ elen, unde ar fi trebuit să existe 227 de milioane de barili de petrol, promovat puternic de Timiş, s-a dovedit a fi lipsit de resurse. Acţiunile companiei s-au prăbuşit atunci, iar investitorii au înregistrat pierderi semnificative.

El s-a retras în iunie 2005 de la conducerea Regal, iar presa britanică a susţinut atunci că demisia a fost una forţată de ceilalţi directori şi de acţionari, care încercau să salveze compania. Omul de afaceri deţine în prezent 8,8% din acţiunile Regal Petroleum.

Raportul anchetatorilor notează că neregulile care înconjoară prezenţa Regal pe bursă au cauzat "pagube considerabile integrităţii şi reputaţiei pieţei AIM ca întreg".

Conform concluziilor investigaţiei, 11 dintre anunţurile publicate de Regal pe bursă au reprezentat încălcări "serioase" ale reglementărilor AIM.

Totuşi, autoritatea bursieră a amintit în raport că Regal a trecut prin schimbări semnificative din 2005 până în prezent în ceea ce priveşte managementul. Compania desfăşoară activităţi de explorare în România, Ucraina şi Egipt.

În România, Regal Petroleum deţine licenţe pentru două perimetre de explorare/exploatare în apropiere de Bârlad şi Suceava, conform celui mai recent raport al companiei.

Timiş mai deţine 20% din Cape Lambert, companie minieră australiană, o participaţie la portul Constanţa, precum şi o participaţie majoritară la International Petroleum din Kazahstan, companie pe care a fondat-o în 2005.

Omul de afaceri susţine că nu îi pasă de imaginea sa nu prea favorabilă, dar în ultimele 18 luni a lansat un site unde prezintă imperiul său de afaceri, precum şi programele sociale pe care le finanţează.

×
Subiecte în articol: observator