Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a ameninţat, iar, voalat, că Hexagonul s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen dacă ţara noastră nu va prezenta un plan de integrare a romilor. "Nu ar exista un fundament pentru a stabili o legătură juridică între cele două probleme. Dar dacă România nu prezintă un plan de integrare a romilor, fiecare va suporta consecinţele", a declarat Lellouche, citat ieri de Le Monde. Secretarul de stat a mai amintit că Franţa a fost "primul avocat al intrării României în UE".
Şi Parlamentul European (PE) s-a arătat ieri dur, însă la adresa Franţei. PE a adoptat o rezoluţie în care a cerut Hexagonului "suspendarea imediată a expulzării romilor". Prezentată de o coaliţie de stânga şi de liberalii din PE, această rezoluţie a fost adoptată cu 337 de voturi pentru, 245 împotrivă şi 51 de abţineri. "Rezoluţia adoptată devine obligatorie pentru Comisia Europeană, care va trebui să condamne aceste abuzuri şi să-i ceară Franţei să le stopeze. Este o mare victorie", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, europarlamentarul socialist Corina Creţu.
Numai că termenul în care Comisia trebuie să reacţioneze este suficient de îndepărtat pentru ca documentul să nu ajungă să aibă impactul scontat. Rezoluţia PE a picat cum nu se poate mai rău pentru guvernul francez, a comentat France Info, amintind că Pierre Lellouche şi Eric Besson, ministrul Imigraţiei, s-au aflat ieri la Bucureşti pentru a discuta cu oficialii români pe tema romilor. Cei doi miniştri au cerut României să vină cu un "plan naţional de urgenţă" pentru intergrarea romilor de pe teritoriul său. Reprezentanţii Guvernului român au relansat însă ideea necesităţii unei strategii europene, singura în măsură să răspundă pe timp lung "problemelor şi aşteptărilor" celor 10-12 milioane de romi din Europa.