x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frantisek Priplata nu va face închisoare!

Frantisek Priplata nu va face închisoare!

02 Sep 2009   •   00:00
Frantisek Priplata nu va face închisoare!

Omul de afaceri Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal român pentru instigare la omor deosebit de grav în dosarul privind uciderea liderului sindical Virgil Săhleanu, de la Tepro Iaşi, în 2005, nu va face închisoare. Decizia a fost luată astăzi de un complet de judecată ceh, anulând astfel decizia luată în urmă cu 4 ani de justiţia română.



Astăzi, Priplata a pledat nevinovat şi a susţinut că procesul său din România nu a fost corect, motiv pentru care, spune el, a şi fugit din România şi s-a refugiat în Cehia, informează agenţia ÈTK, citată de Agerpres.

Iniţial, România a solicitat extrădarea lui Priplata, însă fără succes, iar ulterior a solicitat ca Republica Cehă să recunoască validitatea sentinţei date de tribunalul român. Liderul sindical Virgil Săhleanu a fost ucis în anul 2000 pe fondul privatizării companiei Tepro Iaşi, preluată de omul de afaceri ceh.

Priplata spune că în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi că au existat martori obligaţi să facă declaraţii împotriva sa. Întreprinzătorul ceh a mai spus că este de părere că Săhleanu a fost ucis de foşti membri ai Securităţii.

Diplomatul ceh Herman Chromy a declarat miercuri că tribunalul a considerat că procesul din Bucureşti al lui Priplata a fost fabricat şi că acesta nu a avut nici măcar un interpret. Priplata s-a adresat şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg care nu s-a pronunţat deocamdată în acest caz.

×
Subiecte în articol: observator