Proverbul că "statul e un administrator prost" e demonstrat cu vârf şi îndesat de România. Afacerile făcute de statul nostru conţin un lung şir de exemple în care autorităţile au rămas cu buza umflată, "investitorii" sau administratorii buclucaşi s-au evaporate, iar paguba a rămas să o plătim noi toţi.
Un credit de 10 milioane de dolari a fost acordat de Departamentul Agriculturii şi Comodity Credit Corporation (CCC) pentru aprovizionarea cu bumbac a tuturor filaturilor din România. Pentru realizarea importurilor au câştigat la o licitaţie publică 5 companii de comerţ exterior: Romanoexport SA, Tricorom SA, Textilcotton SA, Impex Overseas Corp SRL şi Tuvic Impex SRL. Creditul, de 10 milioane de dolari, a fost luat pe 30 de ani, cu 6 ani perioadă de graţie şi dobândă de 3%.
Totul bine şi frumos până ce acei 6 ani trec şi trebuie să înceapă returnarea creditului. Exact la ţanc, în acel moment cei cinci importatori au refuzat să mai dea banii, motivând că nici ei nu au fost plătiţi de fabricile de textile. De aici începe circul. Ca să nu se facă de râs în faţa americanilor, România trebuie să plătească datoria de 5,41 milioane de dolari. Ca urmare, la Senat a fost depus recent un proiect de lege prin care aceasta să fie preluată la datoria publică. Articolul 1 al legii menţionează că în acest an se vor plăti şi restanţele din 2006, 2007, 2008 şi 2009, în valoare de 1,57 milioane de dolari. Articolul 2 spune că Ministerul Economiei va deschide procedura legală pentru a recupera creanţele.
Până acum, statul a recuperat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) integral suma de 3,67 milioane de dolari de la Romanoexport SA. De la Tricorom s-au recuperat 250.000 de dolari din 1,1 milioane de dolari.
Mai departe, totul ajunge în situaţia "prinde orbul, scoate-i ochii". Astfel, Textilcotton se află în reorganizare judiciară, ministerul înscriindu-se la masa credală cu suma de 3,96 milioane de dolari, se arată într-un document al Ministerului Economiei, obţinut de Jurnalul Naţional. Procesul este în derulare. Tuvic Impex SRL a fost obligată în justiţie la plata a 849.000 de dolari, iar acum Fiscul trebuie să ducă la îndeplinire sentinţa şi să aducă banii. Cu cealaltă firmă, Impex Overseas SRL, ministerul se judecă pentru datoria de 325.000 de dolari.
Nu este, însă, prima oară când s-a încercat pasarea datoriei. În 2008, Senatul a adoptat un proiect de lege similar pentru plata restanţelor din 2006 şi 2007 şi a unei părţi din 2005. În final, Camera Deputaţilor a respins legea la 18 martie 2008, totul degenerând într-un scandal monstru când Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor de atunci, a cerut să fie chemat în judecată Theodor Stolojan în baza legii răspunderii ministeriale.
"De aceea, vă solicit, domnule preşedinte, să faceţi toate demersurile necesare pentru ca AVAS să recupereze prejudiciul cauzat de companiile în cauză, companii ce au fost girate de premierul Stolojan pentru a gestiona un împrumut de o asemenea importanţă pentru România, urmând ca Theodor Stolojan să fie chemat la plata sumelor în solidar cu societăţile în cauză. Pentru aceasta consider că trebuie să faceţi apel la toate mijloacele legale, inclusiv la chemarea celor vinovaţi în faţa instanţelor de judecată. Vă reamintesc, de asemenea, că în România funcţionează Legea răspunderii ministeriale, prin care orice demnitar al statului român poate răspunde legal pentru pagubele produse României, fie din rea-voinţă, fie din cea mai pură incompetenţă", arăta atunci Bogdan Olteanu în adresa trimisă lui Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS.
Citește pe Antena3.ro