x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fraţii Mocanu vor să fie judecaţi în România

Fraţii Mocanu vor să fie judecaţi în România

19 Ian 2009   •   00:00
Fraţii Mocanu vor să fie judecaţi în România

Politicianul moldovean Sergiu Mocanu a depus în numele fiilor săi, la Ministerul român al Justiţiei, o cerere prin care solicită respingerea cererii de extrădare a acestora şi judecarea celor doi tineri în România.



Sergiu Mocanu se află zilele acestea la Bucureşti, în încercarea de a determina autorităţile româneşti să nu dea curs cererii de extrădare formulată de Procuratura Generală a Republicii Moldova pe numele celor doi fii ai săi şi trimisă Ministerului Justiţiei de la Bucureşti, la sfârşitul anului 2008.
Într-un cominicat difuzat astăzi,  citat de Mediafax, se precizează că Sergiu Mocanu a depus, săptămâna trecută, la Ministerul Justiţiei, o cerere semnată de fiii săi, Roman şi Adrian Mocanu, prin care aceştia "reclamă reţinerea şi arestarea lor abuzivă, pledează nevinovaţi şi spun că nu au nicio şansă să se bucure de un proces echitabil în Republica Moldova, pentru că dosarul fabricat împotriva lor are miză politică". Fraţii Mocanu, care, asemenea părinţilor lor, au şi cetăţenie română, solicită în respectivul document respingerea cererii de extrădare şi solicită MJ să ceară autorităţilor de la Chişinău dosarul lor şi să îi judece în România. Politicianul moldovean Sergiu Mocanu a declarat, la 29 decembrie, că, la o şedinţă de judecată desfăşurată în aceeaşi zi, procurorul de caz a afirmat că autorităţile ar fi transmis României cererea de extrădare a celor doi fii ai săi, Adrian şi Roman Mocanu, refugiaţi pe teritoriul ambasadei României. Sergiu Mocanu a spus că, din informaţiile pe care le are de la avocatul său, cererea de extrădare se putea face în baza unei clauze dintr-un Acord de asistenţă juridică încheiat între România şi R.Moldova şi ar fi trebuit trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dar, potrivit lui Mocanu, autorităţile române nu ar fi confirmat primirea acestei cereri, ba, mai mult, însăşi ambasadoarea Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, s-ar fi interesat în ce condiţii această cerere de extrădare ar fi putut fi admisă. Surse oficiale de la Bucureşti au declarat la 29 decembrie, că există un schimb de corespondenţă cu autorităţile de la Chişinău pe tema unei eventuale extrădări a fraţilor Mocanu, însă între cele două state nu există un acord de reciprocitate pe această temă.
Fiii lui Sergiu Mocanu, Roman şi Adrian Mocanu, sunt acuzaţi că ar fi bătut un alt tânăr la o discotecă din Chişinău la 10 august. Ei au fost arestaţi la 20 septembrie şi apoi eliberaţi, urmând să fie plasaţi în arest la domiciliu. În 25 septembrie, ei au sărit gardul Ambasadei României, solicitând protecţia statului român. Toată familia Mocanu are cetăţenie română din 2005. Sergiu Mocanu susţine că în cazul fiilor săi este vorba despre un dosar politic, făcut la comanda preşedintelui Vladimir Voronin. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania mocanu sergiu mocanu