Romania si Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene din 2007, dar cele doua tari platesc un pret mare pentru "oboseala politica" care nu are nimic de-a face cu cerintele pentru aderarea la spatiul Schengen, dar care are mult de-a face cu ideea ca spatiul liberei circulatii in cadrul UE ar trebui revizuit, este de parere fostul ministru italian de externe Franco Frattini, care a acordat luni un interviu telefonic pentru "Agenzia Nova".
"Am raspuns in cadrul UE de extinderea spatiului Schengen la noile state membre, iar normele pe care le-am stabilit in 2007, au fost foarte precise si foarte transparente', a afirmat Frattini, subliniind ca Sofia si Bucurestiul ''au indeplinit criteriile tehnice necesare pentru a adera" la Schengen. Potrivit fostului sef al diplomatiei italiene, cel care este pus la indoiala este in realitate insusi conceptul de libera circulatie a cetatenilor.
"Acest lucru ar fi o greseala foarte mare. A restrictiona acea libertate majora care este libera circulatie in spatiul european ar fi un pas inapoi caruia Italia ar trebui sa i se opuna cu toata puterea", a spus Frattini. Fostul ministru italian a adaugat ca "fluxurile de lucratori ilegali si de romi care comit uneori infractiuni" sunt proportional minime "in comparatie cu masa foarte mare a populatiei romane si bulgare care, cu siguranta, este alcatuita din persoane care se simt si sunt cetateni europeni".
Potrivit lui Frattini, este "absurd" ca bulgarii si romanii sa nu se poata bucura de libertatea de circulatie, "mai ales dupa ce criteriile tehnice au fost indeplinite" de aceste tari.
Fostul sef al diplomatiei italiene a apreciat ca Balcanii sunt o regiune "absolut strategica pentru Europa" si ar fi "miop" si "periculos" sa te opui extinderii UE catre tarile din regiune.
"Exista o oboseala generala care tine de perceptia ca regulile UE intampina dificultati in a fi impartasite de actualii membri si prin urmare extinderi ulterioare ar putea duce la alte pozitii diferite. Acest sentiment de oboseala este foarte periculos", a tinut sa releve Frattini, care crede ca Europa trece printr-o faza de criza grava, ce nu este numai economica, ci si politica.
Fostul demnitar este de parere ca numai UE poate actiona ca atractie pentru "a adormi ispitele nationalismului in Balcani". "Mai multa stabilitate si mai multa Europa in Balcani echivaleaza cu mai multa stabilitate si siguranta pentru intreaga Uniune Europeana. Nu facem o favoare Balcanilor prin deschiderea usilor noastre, ne facem o favoare si noua insine", a spus fostul titular al externelor.
Opozitia puternica a Austriei si Germaniei privind amanarea pana in martie a deciziei sefilor de stat si de guvern din UE privind candidatura Serbiei a contat mai mult decat tensiunile cu Kosovo, crede Frattini, care se asteapta ca in februarie ministrii de externe sa dea o evaluare deplin pozitiva atat privind Serbia cat si Muntenegrul, iar ca in martie, sefii de guvern sa confirme aceasta evaluare.
Cel mai rau scenariu ce se poate imagina acum in Serbia este ca amanarea deciziei cu privire la candidatura Belgradului ar putea "favoriza extremistii si pe cei care nu doresc aderarea la UE".
In ceea ce priveste Bosnia-Hertegovina, riscul este ca "oboseala" anumitor tari europene sa reaprinda focare care nu au fost stinse niciodata complet.
"Bosnia este tara care ridica dificultati si probleme mai mari. Este greu insa sa le ceri liderilor bosniaci sa faca mai mult, daca nu le vom transmite semnale puternice", a spus Frattini.
In opinia fostului ministru, tara din Balcani care dovedeste progrese este Albania, care trebuie insa sa se reformeze plecand de la mecanismele de control puternic ale Parlamentului, care insa nu paralizeaza activitatea guvernului, pentru a trece apoi la normele pentru eliminarea coruptiei in aparatele publice si la reforma electorala, pe care premierul Sali Berisha a oferit-o ca gest de reconciliere socialistilor din opozitie condusi de Edi Rama.