x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nistor (DNA): În cauze de fraudare a achiziţiilor publice de regulă nu există sesizări

Nistor (DNA): În cauze de fraudare a achiziţiilor publice de regulă nu există sesizări

20 Mar 2013   •   13:46
Nistor (DNA): În cauze de fraudare a achiziţiilor publice de regulă nu există sesizări
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Şeful interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, a declarat că marile probleme cu care s-a confruntat DNA au fost că în cazurile de fraudare a achiziţiilor publice de regulă nu există sesizări şi că sunt dificultăţi în stabilirea prejudiciului, informează agerpres.ro.

"Marile probleme cu care s-a confruntat DNA în această perioadă au fost că în astfel de cauze de fraude în domeniul achiziţiilor publice de regulă nu există sesizări. Există dificultăţi în stabilirea prejudiciului, nu există constituire de parte civilă şi nici măcar participanţii care au fost descalificaţi în mod nelegal în cadrul procedurii de achiziţie publică nu fac astfel de sesizări ", a afirmat Nistor.

El a spus că necesitatea ca România să dezvolte o economie de piaţă bazată pe libera concurenţă şi loialitate în relaţiile comerciale, dar şi criza economică internaţională, fac ca domeniul combaterii fraudei în achiziţiile publice să constituie o preocupare constată a ultimilor ani, atât pe plan intern, cât şi în cadrul UE.

"Trebuie ştiut că achiziţiile publice joacă un rol important în performanţa economică globală a UE, iar conform studiilor realizate autorităţile publice europene cheltuiesc în jur de 18% din Produsul Intern Brut pentru achiziţionarea de bunuri, lucrări şi servicii", a arătat el.

Potrivit prezentării şefului interimar al DNA, în deschiderea Conferinţei ''Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice'', cadrul legislativ în acest domeniu a suferit 10 modificări, din 2006 până în prezent.

"Pe acest segment, UE a elaborat proceduri încă din anul 1971, iar în România cadrul legal pentru domeniul achiziţiilor publice este în întregime armonizat cu cadrul legal comunitar aşa cum se menţionează CE, precum şi de Directoratul General pentru Politică Regională în evaluarea sistemului de achiziţii publice din România. Se remarcă totodată şi faptul că legislaţia primară în domeniul achiziţiilor publice la noi fiind OUG nr 34/2006 care prevede în mod expres că principiile fundamentale de la baza oricărei atribuiri de contracte de achiziţie publice sunt proporţionalitatea, eficienţa în utilizarea fondurilor publice şi asumarea răspunderii - a suferit numeroase modificări. De la apariţia actului normativ şi până în prezent cred că aceasta a suferit vreo 10 modificări, unele având ca punct de plecare vulnerabilităţile întâlnite în practica de zi cu zi ", a susţinut Nistor.

Noul şef al DNA a subliniat că siguranţa obţinerii fondurilor publice accesate constituie însă o tentaţie pentru cei care de regulă consideră statul un gestionar mai puţin diligent.

"Astfel, în condiţiile actualelor limitări bugetare, România a intensificat atenţia acordată domeniului gestionării eficiente a resurselor bugetare prin aplicarea procedurilor de atribuire de către autorităţile contractante care să asigure garantarea tratamentului egal, nediscriminarea operatorilor economici, asigurarea transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică. Frauda în domeniul achiziţiilor publice cunoaşte şi ea o perfecţionare continuă, iar mecanismele de fraudare sunt din ce în ce mai complexe. Domeniul fraudei în achiziţiile publice se întrepătrunde cu cel al corupţiei, al economiei subterane în general şi cel al criminalităţii economico-financiare. În cadrul proiectului, DNA aduce expertiza în domeniul combaterii fraudelor în achiziţiile publice", a menţionat procurorul şef anticorupţie.  

×
Subiecte în articol: calin nistor dna frauda achizitii publice