x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fuia spune că nu sunt motive pentru scumpirea cărnii de miel. Ţăranii îl contrazic, zicând că au cheltuit mai mult, ţinând mieii în casă, pe timp de iarnă

Fuia spune că nu sunt motive pentru scumpirea cărnii de miel. Ţăranii îl contrazic, zicând că au cheltuit mai mult, ţinând mieii în casă, pe timp de iarnă

16 Mar 2012   •   10:44
Fuia spune că nu sunt motive pentru scumpirea cărnii de miel. Ţăranii îl contrazic, zicând că au cheltuit mai mult, ţinând mieii în casă, pe timp de iarnă

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, azi, ca nu vede niciun motiv pentru scumpirea carnii de miel, inainte de Paste, aratandu-se deranjat de producatorii care anunta ca preturile vor creste.

"Am vazut ca se practica foarte mult in ultima perioada, a devenit un sport, sa anuntam mariri de preturi, ca dupa aceea chiar sa le marim. Am vazut in ultima saptamana deja discutii ca pretul la carnea de miel de Paste se va mari", a spus Fuia, citat de Mediafax.

Fuia a adaugat ca majorarea preturilor nu se justifica, pentru ca Ministerul Agriculturii sustine sectorul cresterii de ovine, prin subventii. Ministrul a adaugat, insa, ca preturile pe piata nu sunt dictate de Ministerul Agriculturii.

"Pretul il face piata, iar daca producatorii vor exagera in continuare cu cresterea pretului se va intoarce impotriva lor. Pentru ca atunci o sa avem consumatorii care nu isi vor mai permite sa cumpere produsele scumpe si vor ramane cu stoc de produse", a afirmat Fuia.

Deja, carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul, in pietele din Timisoara sau Sibiu, cu doi lei mai mult ca in 2011, informeaza Agerpres.

In Timisoara, comerciantii au justificat scupirea afirmand ca au cheltuit mai mult cu cresterea mieilor, pe timp de iarna.

"Am avut o iarna foarte grea, am tinut mieii in casa pentru a-i feri de inghet, iar preturile sunt in pas cu sezonul", spun oierii.

La randul sau, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Sibiu, Marcel Andrei, sustine ca pretul de anul acesta va fi tot de 25 de lei pe kilogram, invocand conditiile grele de crestere a mieilor pe timp de iarna.

"La conditiile care au fost iarna aceasta, la costurile pe care le-am avut, pretul in greutate, la viu, ar trebui sa porneasca de la 15 lei, iar la carcasa de la 25 lei. Anul trecut, pretul a fost de 22-23 lei, asadar cresterea este nesemnificativa pentru buzunarul consumatorului", a declarat Marcel Andrei.

Acesta a adaugat ca scumpirile sunt justificate si de scaderea dramatica a consumului, in Romania. Andrei a precizat ca anul trecut, fata de 2010, numarul de miei vanduti in Romania a scazut cu 20%.

×