x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fumatul pasiv în România este o mare problemă

Fumatul pasiv în România este o mare problemă

08 Apr 2013   •   14:15
Fumatul pasiv în România este o mare problemă
Sursa foto: Flickr/Sudipto Sarkar

Comisia Europeana avertizeaza: fumatul pasiv o problema pentru Romania! Chiar daca din 2009 pana in 2012, s-au facut eforturi pentru a reduce acest pericol asupra sanatatii, pest 80% dintre romani sunt afectati de fum. Cercetatorii din domeniu indica tigara electronica ca cea mai buna alternativa la fumat.

Un document de lucru al Comisiei Europene (CE), citat de Agerpres, relevă faptul că procentul românilor care afirmă că au de suferit din cauza fumatului pasiv la locul de muncă este unul dintre cele mai mari din statele UE. În acest timp cercetarile in domeniul sanatatii indica tigara electronica ca cea mai buna alternativa la fumat.

Dacă în cazul locurilor în care se consumă băuturi alcoolice expunerea la fumatul pasiv a scăzut între 2009 şi 2012 (totuşi nivelul este de peste 80%), situaţia României este una mai bună din punctul de vedere în locurile de alimentaţie publică. „La extrema cealaltă se situează state ca Belgia, Spania, Olanda sau Polonia, cu un grad de expunere la fumatul pasiv de sub 10%, care au înregistrat progrese semnificative din acest punct de vedere în ultimii trei ani.” – informează Agerpres. În ceea ce priveşte situaţia la locul de muncă, cu ultimele cifre din 2012, românii ocupă locul al 3-lea în UE, aproape 1,5 din 10 cetăţeni fiind afectaţi de fumatul pasiv mai mult de 1 oră pe zi.

Pe de altă parte, Raportul Comisiei „infirmă preocupările legate de impactul negativ al interdicţiei de a fuma asupra veniturilor barurilor şi restaurantelor.” Aceste efecte economice au fost înregistrate şi în New York, unde interzicerea fumatului în locuri publice a fost benefică sănătăţii cetăţenilor. Aşadar, tot mai mulţi decidenţi ar trebui să se gândească mai mult la protejarea sănătăţii populaţiei, documentul Comisiei notând că punerea în aplicare a legislaţiei pare a fi o problemă în unele ţări din UE.

Cei care implementează aceste legi ar putea să depună mai multe eforturi. O recomandare este intensificarea informării celor din baruri îi cafenele, şi în special firmele cu angajaţi, pentru a-i face să înţeleagă că există alternative. Cea mai nouă şi, conform studiilor, cea mai sănătoasă alternativa la fumat ramâne tigara electronica. Funcţionalităţile sale o recomandă pentru multe neajunsuri ale ţigărilor de tutun. Bateria spre exemplu încălzeşte atomizorul care face ca nicotina lichida să fie inhalată degajând apoi doar vapori inodori. Deşi seamănă bine cu o tigara obisnuita, din tigara electronica lipseşte tutunul, gudronul, monoxidul de carbon, formaldehida şi alţi agenţi toxici şi chiar cancerigeni.

×
Subiecte în articol: fumat pasiv romania