x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeralii pentru Regina Ana: Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piaţa Palatului

Funeralii pentru Regina Ana: Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piaţa Palatului

13 Aug 2016   •   12:33
Funeralii pentru Regina Ana: Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piaţa Palatului
Sursa foto: DIANA OROS

Peste o mie de persoane au participat sâmbătă, zi de doliu naţional, la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piaţa Palatului din Capitală.

Regele Mihai nu a fost prezent la funeralii, rămânând în Elveţia, la recomandarea medicilor.

Funeraliile regale au început în jurul orei 9,30, în Sala Tronului, când au ajuns la catafalc membrii Familiei Regale, urmaţi în jurul orei 10,00 de membri ai Familiilor Regale străine - Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe.

La catafalc au făcut gardă membrii Casei Majestăţii Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale - Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. A fost prezent şi principele Nicolae.

O slujbă religioasă ortodoxă de înmormântare, desfăşurată în prezenţa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), şi a ierarhilor BOR, a fost oficiată de la ora 10,30 la catafalcul Reginei din Sala Tronului.

Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", a fost scos din Palatul Regal spre Piaţa Palatului. În faţa lui a mers un militar care purta crucea, urmat de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, Mihai Frăţilă, episcopul greco-catolic de Bucureşti, şi alţi clerici romano şi greco-catolici. În spatele sicriului veneau un alt militar, care purta o coroană cu flori albe, unul care purta stindardul Reginei, urmaţi de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu.

În acest timp, bisericile din împrejurimi au tras clopotele.

Sicriul a fost încadrat la cele patru colţuri de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ţinut două lumânări aprinse.

Oameni de toate vârstele - femei, bărbaţi şi copii - au venit în Piaţa Palatului încă de dimineaţă. Unii - monarhişti declaraţi, cu steaguri, steguleţe şi portrete ale Reginei Ana, alţii - în costume populare sau îmbrăcaţi sobru. La ceremonie au asistat şi mulţi turişti străini.

Semnalul funerar de trompetă a marcat, în jurul orei 11,00, începerea slujbei religioase (recviem), oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici, desfăşurată în prezenţa Patriarhul Daniel şi a unor ierarhi ai BOR.

Alături de Familia Regală au fost prezenţi premierul Dacian Cioloş împreună cu soţia, vicepremierul Costin Borc, membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor statului din România şi din Republica Moldova, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Rodica Coposu şi alte personalităţi ale societăţii civile.

Recviemul s-a încheiat cu intonarea Troparului Învierii - Hristos a Înviat!

Finalul ceremoniei religioase a fost marcat de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a început lucrarea muzicală funebră, care a durat până când sicriul a fost pus în maşina mortuară, în aplauzele celor prezenţi, care au aruncat cu flori.

Maşina mortuară, încadrată de 12 jandarmi călare, aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate, a pornit încet, în piaţă răsunând, din nou, clopotele bisericilor din împrejurimi.

Foarte mulţi oameni s-au oprit de-a lungul traseului să urmărească cortegiul funerar, aplaudând, sau l-au însoţit pentru o bună bucată de vreme.

Cortegiul de maşini a traversat Piaţa Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piaţa Romană. La Piaţa Romană, călăreţii s-au retras, iar cortegiul şi-a continuat traseul cu viteză mică în direcţia Piaţa Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, bulevardul Mareşal Prezan până la Arcul de Triumf.

Ulterior, cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila - Găeşti - Topoloveni - Piteşti - Curtea de Argeş. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localităţi.

În jurul orei 14,30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeş a Familiei Regale române şi a Familiilor Regale străine, iar la 14,45 - sosirea convoiului mortuar.

Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală şi aşezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi ortodocşi.

La ora 15,30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală şi va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.

Regina Ana a murit pe 1 august într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani.

Bucureştiul şi Curtea de Argeş cunosc astfel primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Sursa: AGERPRES

×