Cei şase mari furnizori de electricitate din Ungaria au obţinut câştig de cauză în faţa justiţiei împotriva Guvernului de la Budapesta, care impusese o reducere cu 10% a preţurilor la curent electric, gaze şi încălzire în decembrie 2012, începând cu 1 ianuarie 2013.
“Tribunalul din Budapesta a ordonat Biroului ungar al Energiei MEH – reprezentantul Guvernului – să înceapă o nouă procedură” pentru a evalua nivelul preţurilor, a explicat marţi justiţia ungară, citată de AFP.
Guvernul conservator al premierului Viktor Orban decisese în decembrie 2012 reducerea preţurilor la energie cu 10% pentru populaţie, începând cu 1 ianuarie 2013, costul urmând să fie suportat de furnizori.
Tribunalul apreciază că prin decizia sa MEH a “încălcat principiile de transparenţă” şi a omis să ia în calcul anumiţi factori administrativi.
Societăţile în chestiune sunt filialele germanilor de la RWE (Emasz şi Elmu), filiala franceză a EDF (EDF-Demasz), precum şi trei filiale ale germanilor de la E.ON.
La 8 martie, furnizorii de gaze, deja puternic afectaţi de impozitele sectoriale de criză impuse de Guvern, obţinuseră şi ei câştig de cauză. Premierul Viktor Orban calificase această decizie drept “scandaloasă” şi a afirmat vineri că este pregătit să reducă preţurile “cu forţa”.
Ministerul Dezvoltării a depus de altfel un proiect de lege privind crearea unei autorităţi de supervizare, Biroul ungar pentru energie şi reglementarea serviciilor publice, care va avea dreptul să ia decizii prin decrete. Aceste decizii nu vor putea fi contestate decât la Curtea Constituţională.