Reprezentanţii Sindicatul Solidaritatea de pe platforma combinatului siderurgic Arcelor Mittal din Galaţi au declanşat greva generală. • VIDEO
Reprezentanţii Sindicatul Solidaritatea de pe platforma combinatului siderurgic Arcelor Mittal din Galaţi au declanşat greva generală. Mişcarea de protest a pornit din cauza nemulţumirilor faţă de majorarea salarială de doar 9,5% oferită de administraţia combinatului. La prima oră aproximativ 600 de siderurgişti au încetat lucrul şi s-au adunat în faţa porţii principale de acces în combinatul siderurgic. Agenţii de pază ai combinatului au oprit folosind spray-uri lacrimogene intrarea pe platforma siderurgică a protestatarilor care doreau să ajungă la clădirea administrativă. Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, susţine că peste 3.500 de persoane, din totatul de 13.700 de angajaţi ai Arcelor Mittal Galaţi, au semnat tabelele pentru declanşarea grevei generale. Printre protestatarii de la Galaţi se află şi liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Gheorghe Mititelu, care în semn de protest s-a legat cu lanţuri în zona intrării principale din combinat. Sindicaliştii gălăţeni cer majorarea cu cel puţin de 280 de lei pentru fiecare salariat, majorarea cu până la 50% a plăţilor acordate pentru munca în timpul week-end-ului, majorarea de la 120 la 300 de lei a celor patru prime legale, creşterea de la 200 la 350 de lei a primelor de vacanţă şi prelungirea termenelor în care administraţia trebuie să aloce ajutoare financiare familiilor de siderurgişti care au decedat sau care au suferit un accident de muncă în urma căruia au rămas invalizi de gradul I sau II.
Administraţia Arcelor Mittal acuză sindicatul Solidaritatea
Conform datelor centralizate de administraţia Arcelor Mittal Galaţi, până la ora 10.00, au fost afectate operaţiunile în zonele bateriilor de cocsificare, oţelăriei şi ale unor laminoare. Conducerea combinatului susţine că deşi numărul celor care au încetat lucrul este de aproximativ 700, aceştia nu dau nicio atenţie procedurilor de securitate a operaţiunilor pe care ar trebui să le respecte. "Suntem îngrijoraţi de faptul că liderii sindicatului Solidaritatea nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru acţiunile pe care le organizează. Arcelor Mittal Galaţi este o unitate cu foc continuu, ceea ce înseamnă că există o serie de obligaţii legale care trebuie respectate pentru a asigura atât siguranţa angajaţilor cât şi cea a locuitorilor oraşului Galaţi”, a precizat Dorian Dumitrescu, director de comunicare al ArcelorMittal Galati. Acesta a mai spus că nu se doreşte punerea în pericol a vieţii oamenilor care lucrează pe platforma Arcelor Mittal prin nerespectarea procedurilor. Potrivit declaraţiilor directorului de comunicare al combinatului, nouă din cele unsprezece sindicate au aceeptat săptămâna trecută propunerea managementul de majorare a salariilor cu 12%, cu începere de la 1 ianuarie 2008. "Plăţile aferente acestor majorări vor fi efectuate în cursul zilei de azi. Singurul sindicat care nu a acceptat propunerea şi a decis să iniţieze greva a fost sindicatul Solidaritatea. Am invitat liderii sindicatului Solidaritatea pentru a discuta aspectele organizatorice ale grevei pe care au anunţat-o. Invitaţiile au fost trimise de două ori în timpul weekend-ului, dar nici unul dintre lideri nu le-a dat curs. Credem că acest comportament arată clar că liderii Solidaritatea acţionează cu un dispreţ total faţă de obligaţiile lor legale”, a adăugat Dorian Dumitrescu.
În timpul incidentelor ce au avut loc în cursul dimineţii la poarta principală a combinatului mai mulţi sindicalişti au încercat să pătrundă pe platforma Arcelor Mittal pentru a ajunge în zona administraţiei. În acel moment cei care asigură paza combinatului au ripostat cu spray-uri lacrimigene, moment în care şi sindicaliştii au aruncat cu sticle cu apă, bucăţi de pânie şi conserve spre paznici, în timpul incidentelor un jurnalist primind în plin, în zona plexului, o conservă aruncată de protestatari.
În ceea ce priveşte incidentul în timpul căruia un agent de pază a fost nevoit să folosească un spray lacrimogen, directorul firmei care asigură paza în combinat, Ionel Şerban a precizat că angajatul firmei a acţionat firesc. "Un agent de pază a fost agresat şi a fost nevoit să folosească spray-ul iritant lacrimogen. Consider că acest gest a fost normal pentru că agenţii de pază au fost supuşi unor agresiuni fizice şi psihice”, a precizat Ionel Şerban.
În timpul incidentelor ce au avut loc în cursul dimineţii la poarta principală a combinatului mai mulţi sindicalişti au încercat să pătrundă pe platforma Arcelor Mittal pentru a ajunge în zona administraţiei. În acel moment cei care asigură paza combinatului au ripostat cu spray-uri lacrimigene, moment în care şi sindicaliştii au aruncat cu sticle cu apă, bucăţi de pânie şi conserve spre paznici, în timpul incidentelor un jurnalist primind în plin, în zona plexului, o conservă aruncată de protestatari.
Ordonanţă prezidenţială pentru oprierea grevei la Arcelor Mittal
PR managerul Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că administraţia combinatului ia în calcul toate posibilităţile pentru ca greva declanşată pe platforma siderurgică să se oprească. Acesta a confirmat faptul că a fost introdusă în instanţă o ordonanţă preşedenţială pentru oprirea acţiunii sindicaliştilor. Sindicaliştii de la Arcelor Mittal au fost convocaţi, la ora 19.00, de conducerea combinatului pentru a discuta detalii tehnice legate de asigurarea siguranţei fluxurilor tehnologice de pe platforma siderurgică. Zona cea mai vulnerabilă din punct de vedere al securităţii fluxurilor tehnologice o reprezintă Uzina Coxo-Chimică. Conducerea Arcelor Mittal Galaţi a apelat la toate instituţiile abilitate pentru a constata ceea ce se întâmplă grav în combinat din cauza grevei siderurgiştilor. În acest sens o comisie formată din directorul operaţional al combinatului, Hans Ludwig Rosenstock, Tatiana Balta, directorul Direcţiei de protecţia Muncii şi şeful ITM, Ionel Petrea, au făcut o descindere la Uzina Coxo-Chimică pentru a vedea care este situaţia în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei operaţiunilor din această uzină.În ceea ce priveşte incidentul în timpul căruia un agent de pază a fost nevoit să folosească un spray lacrimogen, directorul firmei care asigură paza în combinat, Ionel Şerban a precizat că angajatul firmei a acţionat firesc. "Un agent de pază a fost agresat şi a fost nevoit să folosească spray-ul iritant lacrimogen. Consider că acest gest a fost normal pentru că agenţii de pază au fost supuşi unor agresiuni fizice şi psihice”, a precizat Ionel Şerban.
- Declaraţia lui Ionel Şerban - director general al grupului de firme WBC format mp3
- Declaraţia lui Dorian Dumitrescu - PR Manager Arcelor Mittal. format mp3
Citește pe Antena3.ro