x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gândacii, declaraţi "eterni locatari" ai spitalului

Gândacii, declaraţi "eterni locatari" ai spitalului

de Andreea Căprescu    |    09 Aug 2010   •   00:00

Directoarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a declarat faptul că, unitatea pe care o conduce nu va scăpa niciodată de gândacii care o populează de atâţia ani. Deşi, până acum se nega existenţa insectelor, reprezentanţii instituţiei se apără, motivând că lighioanele forfotesc în unele secţii, întrucât au căpătat o anumită rezistenţă la insecticide.

Managerul SJU Vâlcea mai spune că aceşti gândaci care circulă inclusiv prin paturile bolnavilor sunt atraşi în unele secţii, cum ar fi cea de Pediatrie, din cauza pachetelor cu mâncare ce sun aduse din exterior.
"Periodic, la trei luni facem dezinsecţie şi la fiecare trei luni modificăm substanţa pe care o dăm pe gândaci şi scăpăm un timp de ei. Se face dezinsecţie de la subsolul spitalului până la etajul cinci. Nu reuşim să scăpăm pentru ca ei apar continuu de la subsol şi aducerea de către bolnavi a mâncării  favorizează menţinerea lor", a menţionat Georgeta Sălişte, managerul interimar al SJU Vâlcea.


O PROBLEMĂ A SPITALELOR MARI

Sălişte vede rezolvată problema, cu o soluţie extremă. "Ar trebui să golim pur şi simplu spitalul si să-i omorâm şi apoi să-l redeschidem, pentru că dintr-unul se fac o mie. Numai că au dobândit o rezistenţă fantastică! E o problemă a spitalelor mari şi vechi, am schimbat şi tocăria, dar nu ştiu dacă vom scăpa vreodată de ei. Nu e o problemă de deficienţă managerială", a mai declarat Sălişte.

Existenţa insectelor care la rândul lor aduc microbi în saloane este întreţinută pe de altă parte şi de încăperile învechite ale unităţii. Un exemplu în acest sens este spălătoria, care, chiar şi după vizita ministrului funcţionează în aceleaşi condiţii precare.
"Funcţionează în aceleaşi condiţii fiindcă nu am obţinut fondurile necesare. Ministrul a promis că va trimite bani, dar, din păcate,  nu a venit nimic pentru reabilitate. Este  vorba de 400.000 de euro. Problema este că maşinile sunt foarte vechi şi ne rup lenjeria şi trebuie să cheltuim bani inutili, dar nu am mai cumpărat lenjerii în ultima vreme", a explicat managerul interimar SJU.
Contactaţi pentru a da o explicaţie în acest sens, trei dintre reprezentanţii conducerii Direcţiei de Sănătate Publică au evitat să vorbească despre acest subiect invocând fie perioada de concediu, fie lipsa competenţei de a oferi informaţii de acest gen.

×
Subiecte în articol: observator